Az agyunkat is átverjük a nassolással, az elhízás egyik újabb okára jöhettek rá
Már rövid távon is hatással van a testsúlygyarapodásra.
Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy hosszú nap után valami gyors finomságra vágyunk – legyen az csokoládé vagy egy csomag chips. Az ilyen ultrafeldolgozott, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásáról azonban már régóta tudjuk, hogy szoros összefüggésben van a túlsúly kialakulásával, és most egy kutatás világított rá arra, hogy már rövid távon is komoly hatásai lehetnek.
A tudósok szerint ugyanis már a néhány napon keresztül tartó egészségtelen étkezés is jelentősen csökkentheti az inzulinérzékenységet az agyban. Ez a hatás pedig még akkor is megmarad, ha később visszatérünk a normál étrendre.
A kutatás eredményeit nézve az agyunk kulcsszerepet játszik az elhízás kialakulásában, mivel az inzulin segít az étvágy kontrollálásában. Azonban ha a kettejük közötti kapcsolat nem működik megfelelően, az túlevéshez vezethet, ami az elhízás egyik fő oka – írja a MedicalXpress.
Az inzulin egy olyan hormon, amely segíti a szénhidrátokat, például a cukrot, hogy eljussanak az izmokhoz, ahol energiaforrásként hasznosulnak. Emellett az agyban is hatással van a jóllakottság érzésére, hiszen jelzi, hogy ideje abbahagyni az evést.
NE HAGYD KI
Azonban nem mindenkinél működik megfelelően, ami inzulinrezisztenciához vezethet. Ez a jelenség erősebb étvágyat és a hasi zsír felhalmozódását okozhatja, ennek jelei pedig már a testi tünetek előtt érzékelhetőek az MRI vizsgálatok során.