Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

59 milliárd forintot utaltak ki pénteken a magyar gazdálkodókhoz

Fotó: Merinó bárányok a Hortobágyi Nonprofit Kft. juhtelepén 2023. január 11-én. Tart az ellési szezon a Hortobágyon; ebben az időszakban születnek a szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók születése is. MTI/Derencsényi István
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Csak pénteken például közel 60 milliárd forint agrártámogatás érkezett a gazdálkodókhoz.

Ütemesen zajlik a 2022. év után járó uniós agrártámogatások kifizetése, ennek keretében pénteken 59 milliárd forintot utalt ki a Magyar Államkincstár több jogcímen a gazdálkodóknak – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca szombaton kiadott közleményében.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Feldman Zsolt részletezte: összesen több mint 128 ezer gazdálkodónak – zöldítési támogatást igénylőknek, ipari zöldségnövényt és szemes fehérjenövényt termesztőknek – folyósított pénzt a Magyar Államkincstár egy napon belül.

A támogatottak között volt csaknem 2400 ipari zöldségnövényt termesztő gazdálkodó; nekik 3,8 milliárd forintot fizettek ki; mintegy 2400 szemes fehérjenövényt termesztő gazdálkodó 4 milliárd forint termeléshez kötött támogatást kapott.

“Ezt a támogatási formát a hagyományosan nehezebb helyzetben lévő ágazatok számára alakítottuk ki, a szójatermesztés, a csemegekukorica vagy a zöldborsó termelése pedig ezen túlmenően nagy hozzáadott értékű, magas szakmai tudást igénylő ágazat is, fontos takarmány- vagy élelmiszer-alapanyagok” – áll a közleményben.

A múlt év utolsó harmadában folyósított 322 milliárd forint után a kifizetések a jogosult termelők számára feszített ütemben zajlanak 2023-ban, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben kulcsfontosságú szerepe van ezeknek a likviditást növelő támogatásoknak – hangsúlyozta az államtitkár a szaktárca közleményében.

(MTI)