Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,738 $

Aggasztó a helyzet, a Balatont is elérhetik az invazív halfajok

TÉMÁK:
#Balaton
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható, ami egyfajta újabb figyelmeztetésként fogható fel, hiszen a folyó összeköttetésben van a Balatonnal.

A Pecaverzum az RTL Fókusz című műsora alapján számolt be róla, miszerint különleges trópusi halak viszik már a prímet a Hévízi-termáltóban, amelyek bár jól mutatnak, mégis hatalmas károkat okoznak a vízben. A hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így kedvező életfeltételeket biztosít azon trópusi halaknak, amelyek télen elpusztulnának a hideg vizű, magyar folyókban.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

„Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni”

– mondta Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője.

Az utóbbi években a trópusi példányok (mint például a citrom- vagy jaguársügér) teljesen átvették az uralmat a kifolyóban, és a vízterület ökoszisztémáját átalakították, a jaguársügérről pedig érdemes tudni, hogy „elég komoly szájberendezéssel, fogakkal rendelkezik”.

A kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj Ázsiából egy halszállítmánnyal került a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott a környezetéhez, amivel az őshonos fajok teljes területét, kiváltképp az év halának választott lápi pócot veszélyezteti.

Weiperth András, a Mate Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa azt is elmondta, miszerint egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Hozzátette, néhány horgásznak sikerült megfogni, tehát valaki szándékosan beengedhette, vagy az egyed valamilyen módon megtalálhatta az átszökés lehetőségét. Ez pedig azt jelenti, hogy a Balatont is elérhetik ezek az invazív fajok.