Fegyveresek négy gyermekbénulás elleni védekezésben dolgozót öltek meg Afganisztán keleti részén

Fotó: Flickr/Canada in Afghanistan
not image

Borbély Fanni

2021.június.16 - 16:31

Dzsalalábád városában három helyszínen is célba vették a gyermekbénulás elleni védekezésben dolgozókat – ez a legutóbbi incidens az egészségügyi dolgozók elleni támadások sorozatában.

Négy gyermekbénulás elleni védekezésben dolgozót megöltek, három másikat pedig megsebesítettek Afganisztán keleti részén, Dzsalalábád városában elkövetett támadások során – közölte a tartományi egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője.

A tálibok és az afgán kormány között tavaly Dohában megkezdődött béketárgyalások óta a városi központokat merényletek hulláma sújtja, amelyek közül legtöbbször a kormány alkalmazottait, egészségügyi dolgozókat, a média és a civil társadalom tagjait célozták meg.

Dr. Jan Mohammad, a járványos gyermekbénulás elleni kampány vezetője kedden Nangarharban azt mondta, hogy fegyveresek a város három helyszínén tevékenykedő dolgozókat vették célba, akik közül négyen meghaltak, hárman pedig megsebesültek.

“A mai volt a második nap három hónap után, mikor újra dolgozhattunk, de ismét fel kell függesztenünk a műveletet” – mondta Mohammad a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az áldozatok mind férfiak voltak.

Idén márciusban fegyveresek megöltek három gyermekbénulás elleni oltást végző dolgozót Dzsalalábádban, ami arra kényszerítette az egészségügyi dolgozókat, hogy függesszék fel a műveleteket és mérjék fel a kockázatokat. Jelenleg csak Afganisztánban és Pakisztánban számít endémiásnak a gyermekbénulás.

A keddi támadásokat egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára. A tálibok, amelyek a külföldiek által támogatott afgán kormány megdöntéséért harcolnak, tagadták, hogy részt vettek volna a korábbi támadásokban. Az ISIS csoport több olyan célzott gyilkosságért is vállalta a felelősséget, amelyek az ország civil társadalmát, valamint újságírókat és jogi szakembereket céloztak meg.

Zia ul Haq Amarkhil, Nangarhar kormányzója elmondta, hogy a rendőrség vizsgálja a támadásokat. Afganisztán konzervatív társadalmában sokan ellenzik az oltásokat, és a harcosok gyakran támadnak egészségügyi dolgozókra, azt állítva, hogy a Nyugat kémkedésre használja őket. Az erőszakos cselekmények legutóbbi kiugrása akkor következett be, amikor az Egyesült Államok és a NATO katonái kivonulnak Afganisztánból – írja az Al Jazeera.