Óriási kihívással néz szembe az ország az afgán menekültek befogadásának ügyében a letelepítésért felelős brit miniszter szerint

Fotó: Az amerikai tengerészgyalogság által közreadott képen afgánok egy repülõgéphez mennek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtéren 2021. augusztus 24-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötõn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttmûködõ afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/EPA/Amerikai tengerészgyalogság/Samuel Ruiz
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 3. - 09:51

Victoria Atkins szerint az afgán menekültek integrálódni szeretnének az Egyesült Királyság társadalmába, de letelepítésük hatalmas kihívást jelent.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyság be tud-e fogadni több mint 20 ezer afgán menekültet, Victoria Atkins nőkért, egyenlőségért és afgánok letelepítéséért felelős brit miniszter elmondta, hogy nem lesz könnyű feladat az ország számára.

Ez egy nagyon-nagyon súlyos kihívás, és nagyon is tisztában vagyunk az ingatlanpiacra jelenleg is nehezedő nyomással” – jelentette ki Atkins.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyság elutasítja-e azokat a menekülteket, akik biztonságos országokon átutazva érkeznek meg és kérnek menekültstátuszt, a miniszter közölte, hogy az a céljuk, hogy az illegális embercsempészettel foglalkozó bűnbandákat felszámolják.

Ezek az utak hihetetlenül veszélyesek az emberek számára.

Atkins arról is beszélt a Sky News-nak, hogy számos afgán menekült elmondta, hogy ha letelepedhettek és újra egyesülhettek a családjaikkal, hálájuk jeléül “vissza akarnak adni az Egyesült Királyságnak”, és integrálódni szeretnének a társadalomba.

A miniszter hozzátette, úgy véli, mindenki, aki az elmúlt időszak eseményeit figyelemmel kísérte, meghatódott az afgánok által elszenvedett “rettegést, elkeseredettséget, terrort” látva.

Teljes magabiztossággal állíthatom, hogy a brit emberek megértőek lesznek” – jelentette ki.