Adócsalással vádolja az olasz ügyészség az egyik legnépszerűbb szállásfoglaló portált

Fotó: Unsplash/Marten Bjork
not image

Kornis Vivien

2021.június.11 - 11:52

2018-ban kezdett nyomozni az olasz hatóság különböző szálláshelyek ellen.

A genovai ügyészség szerint a Booking.com szálláshely-foglaló weboldal 2013 és 2019 között nem fizetett be 153 millió euró áfát, és ezzel adócsalást követett el. 

Az olasz adóhatóság 2018-ban kezdett nyomozni különböző bed & breakfast szálláshelyek után Genovában és környékén, ennek eredményeként derült fény arra, hogy a Booking.com sem Olaszországban, sem Hollandiában, a vállalat székhelyén nem fizetett áfát.

A NOS az Ansa olasz hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a hatóságok nyomozása során 900 ezer olyan tranzakciót fedtek fel, amely érintett az adócsalásban, ezek összeadott értéke összesen 700 millió euró volt.

A Booking.com a NOS megkeresésére közölte, hogy az áfa megfizetése a szálláshelyek tulajdonosainak feladata, és megerősítette, hogy a hatóságok valóban nyomozást folytatnak a cég ellen. 

A szállásfoglalással foglalkozó platform a múlt hónapban azzal került a figyelem középpontjába Hollandiában, hogy 28 millió eurós bónuszt szeretett volna kifizetni a vállalat három vezetőjének annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakuló gazdasági válságra hivatkozva 65 millió bértámogatást vettek fel az államtól.