Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

A világ legboldogabb országában már nem akarnak e-cigizni a fiatalok

Egyre közelebb jár a célja felé FInnország, hogy 2030-ra a világ első füstmentes országává váljanak.

Egészség/Életmód

Nagy Noel

Szerkesztő

Számos felmérés alátámasztotta már, hogy a skandináv országok tekinthetők a Föld legboldogabb nemzeteinek, ennélfogva Finnország is, ahol most egy újabb hatalmas lépést tettek a céljuk fele, hogy 2030-ra a világ első füstmentes országává váljanak.

Az 1920-as években még Finnország volt a világ legnagyobb fejenkénti cigarettafogyasztója, viszont ettől a statisztikától már messze állnak, ugyanis az elmúlt húsz év során a felére tudták csökkenteni az ország dohányosainak számát. A céljuk szerint 2030-ra nullára csökkentenék a dohánytermékek fogyasztóinak közösségét, ami felé jó úton haladnak. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Néhány évvel ezelőtt a tervük megvalósítása jegyében Finnország úgy döntött, hogy betiltja a fiatalkorúak által előszeretettel fogyasztott elektromos cigaretták különböző ízesítéseit, olyanokat mint az eper-sajttorta és a barackos tea.

Ennek hatására a 14 és 17 év közötti e-cigi fogyasztók száma rohamosan csökkent, a középiskolás tanulók mindössze 1%-a szív rendszeresen elektromos cigarettát. Összehasonlításképp az Egyesült Államokban a tanulók 6%-a rendszeres fogyasztó, míg 21%-a alkalmankénti használója a szerkezetnek.

A finn kormány elvárásai szerint 2030-ra 5% alá csökken azoknak a száma, akik rendszeresen fogyasztanak dohányterméket. A finn egészségügyi intézet adatai szerint jelenleg a dolgozó férfiak 16%-a dohányzik naponta, közülük legalább a fele állítja, hogy le akarnak szokni a dohányzásról.

A dohánytermékekre vonatkozó korlátozások mellett Finnországnak van egy másik taktikája is a dohányzás visszaszorítására, amit az oktatáson keresztül hajtanak végre. A finn oktatási rendszernek ugyanis kötelező részét képezi az egészségügyi oktatás, amelynek kereteiben felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire, olykor drasztikus eszközökkel.

Ezen felül számos, hazánkban is ismeretes megoldást alkalmaztak: kitiltották a dohányzást az éttermekből és a munkahelyekről, szigorú feltételekhez kötik a dohánytermékekkel történő kereskedelmet, valamint lényegében betiltották a dohánytermékek hirdetésének a lehetőségét.

Nem csak finn, hanem Európai Uniós szinten is az egyik fő egészségügyi prioritásnak tekintik, hogy a dohányzás mértéket jelentősen visszaszorítsák, erre is szolgál a nemrég hazánkban is hatályosított intézkedés, melynek értelmében betiltják a mentolos cigaretták, valamint az ízesített nikotintartalmú likvidek árusítását.

Kapcsolódó:

https://liner.hu/who-a-dohanyipar-kihasznalja-a-vilagjarvanyt/