Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,17 Ft
Bitcoin
27,212 $

A programozók már most sajnálhatják a ChatGPT-4 térhódítását

Fotó: Pexels / Illusztráció
Smart

Szabó Kata

Szerkesztő

Tömegesen kezdték el használni a ChatGPT-4-t a startup vállalatok a programozók bérköltségeinek csökkentése érdekében.

A startupok egyre nagyobb számban használják az Open AI nyelvi modelljén alapuló következő-generációs chatbotot, hogy pénzt takarítsanak meg a fejlesztői fizetéseken.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Szinte valamennyi startup vállalat vezetője arról számolt be, hogy a ChatGPT képességei elegendőek a szoftvertermékek tesztverzióinak létrehozásához, így az alkalmazások alacsony költséggel kerülhetnek ki a korai ügyfelekhez, akik a használat során visszajelzésekkel szolgálnak a fejlesztők számára.

Múlt héten Joe Perkins, a Landscape startup alapítója tweetelte, hogy a GPT-4 segítségével öt mikroszolgáltatást kódolt egy új termékhez. Perkins szerint a kód jól sikerült, és az egész folyamat mindössze három órát vett igénybe. Ugyanez a feladat egy programozónak több hétig tartana, miközben a cégnek legalább 5000 fontot kellene fizetnie érte.

A Vice-nak nyilatkozó Perkins elmondta, hogy az iskolában informatikát tanult, ám csak annyit tudás ragadt rá, hogy megértse a kódokat, megírni már nem tudta azokat, így az ő esetében a GPT-4 volt a megfelelő megoldás. Perkins azt is elmondta, hogy még mindig együtt dolgozik a fejlesztőkkel, ám a nyelvi modell nagy segítség a prototípusok elkészítésében, és sok pénzt takarít meg.

David Joyner, a Georgia Institute of Technology online tanulásért felelős ügyvezető igazgatója a Motherboard nyilatkozva arról beszélt, hogy a nyelvi modellek nem helyettesíthetik teljesen a fejlesztőket.

Mint mondta, ezek a megoldások úgy viszonyulnak a programozáshoz, mint a számológép a matematikához, mert ahhoz, hogy valaki létrehozza a szükséges kérést, már rendelkeznie kell bizonyos ismeretekkel a számítástechnika területén. Ezt a véleményt Perkins is megerősítette, aki pontosan tudta és értette, hogy milyen kódot szeretne a GPT-4-től.

Perkins maga is meg van győződve arról, hogy a ChatGPT új lehetőségeket nyit meg azok számára, akik még soha nem programoztak korábban.

Társ a fejlesztésben

Elmesélte egy ismerőse történetét is, aki a nyelvi modellt egy saját böngészőbővítmény létrehozására használta, amely kiválasztott szöveget fordította le a kívánt nyelvre. Ismerőse korábban soha nem próbált önállóan kódot írni, de most már további ötleteit is szeretné megvalósítani.

A Vice szakemberei úgy vélik, hogy a startup cégek egyre inkább a ChatGPT-4 felé fognak fordulni, hogy pénzt takarítsanak meg, mivel az jelentősen felgyorsíthatja a munkát és csökkentheti a programozók számát.

Másrészt a legtöbb számítástechnikai szakértő azon a véleményen van, hogy a ChatGPT-4 nem lesz képes teljesen helyettesíteni a programozókat, ám azt ők sem tagadják, hogy a technológia biztosan jelentős hatással lesz a keresletükre és a fizetésük szintjére, ráadásul sokuknak meg kell majd tanulniuk a nyelvi mintákkal való interakciót ahhoz, hogy továbbra is keresettek maradjanak a munkaerőpiacon.