Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,05 Ft
Euró
392,76 Ft
Font
458,39 Ft
Bitcoin
61,279 $

A meleg párok áldásának tiltása miatt elhagyja a katolikus egyházat egy argentín pap

Egy volt pap és melegjogi aktivista, aki Ferenc pápa hazájában, Argentínában áldotta meg a meleg párokat, elhagyja a római katolikus egyházat, miután a Vatikán a héten bejelentette: a papok nem végezhetnek ilyen áldásokat.

Hívek Ferenc pápa szentmiséjén a Franso Hariri stadionban az észak-iraki kurd autonóm régió, Kurdisztán székhelyén, Erbílben 2021. március 7-én.
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Andrés Gioeni levélben tagadta meg vallását Buenos Airesben a püspökségnek, pont szerdán volt 21 éve, hogy pappá emelték két napja, hogy a pápa megtette a bejelentést. Gioeni a férjével közös lakásában adott interjút az AP-nek.

„Nem akarok tovább ennek a szervezetnek a cinkosa lenni, mert tudom, milyen kárt okoznak az embereknek. Nem az Istenbe vetett hitemet tagadtam meg, csupán egy szervezetet és egy szertartást.” Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Ahogy a melegközösségbe tartozó többi katolikust, Gioenit is sokkolta a pápa hétfői bejelentése, mely alapján a katolikus papok nem áldhatnak meg azonos nemű párokat, mivel azok nem részei az isteni tervnek és mert „Isten nem áldhatja meg a bűnt”.

„Nincs semmilyen említése a Szentírásban arról, hogy két azonos nemű embernek Isten nemet mondana” – mondja Gioeni, aki eddig négy ilyen párt áldott meg. A volt katolikus pap gyermekkora óta a felekezetben akart dolgozni, annak ellenére, hogy mindig kétségei voltak saját szexualitásával kapcsolatban. Még három hasonló társát is elárulta.

„A papneveldében borzasztóan homofób voltam. Védekezés volt az egész.”

Gioeni felettesei végül 2003-ban jöttek rá a titkára, amikor egy melegeknek szóló magazin címlapján jelent meg egy meztelen fotója. Azonnal eltiltották a papságtól, azóta színészetet tanult és egy diszkóban is dolgozott, ott ismerte meg párját, akivel 17 éve vannak együtt, 2010 óta házasként, mivel Argentína első latín-amerikai országként legalizálta a melegházasságot.

Gioeni az utóbbi években LMBTQ aktivistaként egy nyitottabb katolikus egyházért kampányol. Mint mondta, az, hogy megszakította hivatalos kapcsolatát velük, nem jelenti azt, hogy elvesztette Istenbe vetett hitét:

„Továbbra is hiszek Istenben, ő lesz az én Istenem. Ebből a szempontból nem változott semmi. Csupán nincs semmilyen bélyeg rajtam. Ha valaki megkérdezi majd, mi a vallásom, csak annyit mondok, ’Hiszek Istenben.’”

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.