A megfelelő táplálkozás 60 százalékkal csökkentheti a tbc-s halálozás kockázatát
Egy friss indiai tanulmány megállapításai szerint már a megfelelő táplálkozással is 60 százalékkal csökken a tbc-s halálozások kockázata.
Egy, a Guardian által is szemlézett friss indiai tanulmányból derült ki, hogy a kutatók, akik nagyszabású terepkísérleteik során egészséges élelmiszercsomagokat biztosítottak a betegségben szenvedőknek és családtagjaiknak, radikálisan csökkentették a halálesetek számát.
Mint ismert, a tbc vagyis a tuberkolózis egy fertőző, halálos kimenetelű, s igen régóta a szegénységhez kötődő betegség. A fertőzésnek nincsenek konkrét tünetei, sokáig pedig észrevétlen is maradhat a betegek számára, ám idővel testsúlycsökkenést okoz, a rossz táplálkozás pedig csak növeli a betegség kialakulásának veszélyét.
Egy friss, Indiában végzett tanulmányból pedig most kiderült, hogy csupán a megfelelő táplálkozással 60 százalékkal csökken az elhalálozás kockázata, míg 40 százalékkal csökken a családon belüli továbbfertőzés esélye. A tanulmányt nem véletlenül Indiában végezték a szakértők, ugyanis ott a legnagyobb mértékű a tuberkolózis okozta halálozás világszerte.
Ennek nyomán India nemrég egy ambiciózus tervet hozott létre annak érdekében, hogy 2025-ig 80 százalékkal, legjobb esetben 90 százalékkal csökkentse a megbetegedések és a halálozások számát.
A Rations (Reducing Activation of Tuberculosis by Improvement of Nutritional Status) elnevezésű kísérlet volt az eddigi legnagyobb, mely bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a megfelelő táplálkozás javítja a tuberkolózis kezelési arányát, ezzel együtt pedig a megelőzést is elősegíti.
A három éven át tartó, több mint 10 ezer ember bevonásával zajló tanulmányt 2019-ben kezdték el, Jharkhand állam távoli, gyakran nehezen elérhető falvaiban: a fertőző tbc-ben szenvedő személyek családtagjai hat hónapon keresztül havi 5 kg rizsből, 1,5 kg hüvelyesekből és mikrotápanyag-tablettákból álló élelmiszerkosarat kaptak, tbc-gyógyszerekkel együtt.
A következő két évben a kutatók megállapították, hogy a tbc előfordulása körükben 39-48 százalékkal csökkent a kiegészítő táplálékot nem kapott emberekhez képest. A vizsgálat megállapította, hogy az élelmiszerkosárból származó átlagosan 5 százalékos súlygyarapodás a kezelés első két hónapjában 60 százalékkal csökkentette a halálozás esélyét.