Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
355,21 Ft
Euró
385,13 Ft
Font
451,94 Ft
Bitcoin
67,377 $

A kilencvenes évek óta először zsugorodásnak indult a középosztály

A Pew Research Center tanulmánya szerint 90 millió fővel zsugorodott a globális középosztály tavaly a koronavírus-világjárványnak köszönhetően, ezzel 131 millió főre emelkedett a szegénységben élők száma.

...svg content...Fotó: Steve Knutson/Unsplash
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Pew Research Center tanulmánya szerint 90 millió fővel zsugorodott a globális középosztály tavaly a koronavírus-világjárványnak köszönhetően, ezzel 131 millió főre emelkedett a szegénységben élők száma. 

Évtizedek óta először indult zsugorodásnak a globális középosztály a koronavírus-világjárvány kirobbanásának következtében; a fejlődő országok háztartásainak csaknem kétharmadát érinti valamilyen szintű jövedelemkiesés a Világbank legújabb adatai szerint. Soron kívül Minimálisan javult, továbbra is stabil Robert Fico állapota

A független Pew Research Center csütörtökön közölt tanulmánya szerint a globális középosztály – azok, akik 10 és 50 dollár között keresnek naponta (kb. 3000-15000 forint) – 90 millió fővel zsugorodott tavaly, így 2.5 millió ember tartozik jelenleg a réteghez. Ezzel együtt 131 millió főre emelkedett a szegénységben élők száma, vagyis azoké, akiknek napi 2 dollárral, vagyis 619 forinttal kell élniük. 

Rakesh Kochhar, a tanulmány szerzője elmondta, hogy az adatokat nem pontosak és alulbecslik a tényleges számokat, hiszen körülbelül 62 millió magas jövedelmű személy – azok, akik napi 50 dollár, vagyis 15000 forint felett keresnek – esett vissza a középosztályi szintre a pandémia miatt.

Az Al Jazeera összefoglalója szerint ez azt jelenti, hogy a globális középosztály nagyjából 150 millió fővel zsugorodott, ami megegyezik Franciaország és Németország együttes lélekszámával. Ha a Pew Research Center becslései helyesek, akkor ezzel véget ért a középosztály folyamatos növekedése, ami a kilencvenes években kezdődött meg. 

A Világbank adatai szerint 2020 szeptemberéig a fejlett gazdaságok a GDP 7.4 százalékát költötték a járvány miatt bajba került vállalkozások és polgárok megsegítésére átlagosan, míg a feltörekvő országok a GDP 3.8 százalékát, az alacsony jövedelmű fejlődő országok pedig a 2.4 százalékát szánták erre a célra.

A világbank jóslata szerint a szegénységben élők száma világszerte tovább növekszik idén, akár 163 millió főre, az extrém szegénységben élők száma pedig elérte a 124 millió főt tavaly.