Dollár
381,55 Ft
Euró
394,44 Ft
Font
467,04 Ft
Bitcoin
24,467 $

A kilencvenes évek óta először zsugorodásnak indult a középosztály

Fotó: Steve Knutson/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. március 24. - 09:32

A Pew Research Center tanulmánya szerint 90 millió fővel zsugorodott a globális középosztály tavaly a koronavírus-világjárványnak köszönhetően, ezzel 131 millió főre emelkedett a szegénységben élők száma.

A Pew Research Center tanulmánya szerint 90 millió fővel zsugorodott a globális középosztály tavaly a koronavírus-világjárványnak köszönhetően, ezzel 131 millió főre emelkedett a szegénységben élők száma. 

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

Évtizedek óta először indult zsugorodásnak a globális középosztály a koronavírus-világjárvány kirobbanásának következtében; a fejlődő országok háztartásainak csaknem kétharmadát érinti valamilyen szintű jövedelemkiesés a Világbank legújabb adatai szerint.

A független Pew Research Center csütörtökön közölt tanulmánya szerint a globális középosztály – azok, akik 10 és 50 dollár között keresnek naponta (kb. 3000-15000 forint) – 90 millió fővel zsugorodott tavaly, így 2.5 millió ember tartozik jelenleg a réteghez. Ezzel együtt 131 millió főre emelkedett a szegénységben élők száma, vagyis azoké, akiknek napi 2 dollárral, vagyis 619 forinttal kell élniük. 

Rakesh Kochhar, a tanulmány szerzője elmondta, hogy az adatokat nem pontosak és alulbecslik a tényleges számokat, hiszen körülbelül 62 millió magas jövedelmű személy – azok, akik napi 50 dollár, vagyis 15000 forint felett keresnek – esett vissza a középosztályi szintre a pandémia miatt.

Az Al Jazeera összefoglalója szerint ez azt jelenti, hogy a globális középosztály nagyjából 150 millió fővel zsugorodott, ami megegyezik Franciaország és Németország együttes lélekszámával. Ha a Pew Research Center becslései helyesek, akkor ezzel véget ért a középosztály folyamatos növekedése, ami a kilencvenes években kezdődött meg. 

A Világbank adatai szerint 2020 szeptemberéig a fejlett gazdaságok a GDP 7.4 százalékát költötték a járvány miatt bajba került vállalkozások és polgárok megsegítésére átlagosan, míg a feltörekvő országok a GDP 3.8 százalékát, az alacsony jövedelmű fejlődő országok pedig a 2.4 százalékát szánták erre a célra.

A világbank jóslata szerint a szegénységben élők száma világszerte tovább növekszik idén, akár 163 millió főre, az extrém szegénységben élők száma pedig elérte a 124 millió főt tavaly.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.