Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

A héten már a negyedik hegymászó vesztette életét az Everesten

Holtan találtak a csúcs közelében egy kenyai hegymászót, aki pótlólagos oxigén nélkül próbálta megmászni a Mount Everestet.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Külföld

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Joshua Cheruiyot Kirui, egy 40 éves kenyai bankár és tapasztalt hegymászó szerdán tűnt el nepáli vezetőjével, a 44 éves Nawang Sherpával együtt. A páros nem sokkal azután vesztette el a kapcsolatot az alaptáborral, hogy Sherpa jelentette, hogy Kirui „abnormális viselkedést” tanúsít, és nem hajlandó palackozott oxigént használni – írja a Himalayan Times. Míg Kirui holttestét megtalálták, a sherpát továbbra is keresik.

Kirui az első afrikai akart lenni, aki pótlólagos oxigén nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, ami még a legtapasztaltabb hegymászókat is veszélynek teszi ki a 8 ezer méter feletti levegőhiány és a zord körülmények miatt. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Kipkemoi Limo, Kirui közeli barátja a BBC-nek elmondta, hogy a család még fontolgatja, hogy Kiruit a hegyen temessék-e el, vagy esetleg szállítsák-e haza Kenyába, ám ez utóbbi körülbelül 190 ezer dollárjába kerülne a családnak.

Ez a hét különösen halálos időszakot jelent az Everesten, ahol Kiruival együtt már négy hegymászó, köztük egy román és egy brit hegymászó, valamint nepáli vezetője halt meg.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.