A BMW szerint megéri küzdeni az autók nélküli belvárosokért

not image

Takács Petra

2020. január 3. - 11:02

A német gyártó elnöke, Oliver Zipse szerint a BMW a megfelelő választ adta a klímaváltozás által felmerült problémákra.

A környezetvédelem világszerte egyre fajsúlyosabb téma lesz, egyre több ország és város hoz egyre szigorúbb szabályokat a belsőégésű motorral hajtott autókkal szemben, miközben egyre több pénzt öntenek a zöldtechnológiába és a kényelmes városi környezet kialakítására.

Furcsa dolog ezt egy nagy autógyártó vezetőjétől hallani, de a BMW élén álló Oliver Zipse támogatja az autók kitiltását a városközpontokból. A Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Zipse kerek perec kijelentette, Münchenben jobban szeret metrózni, mint autóval járni.

A környezetvédelem és a levegő minőségének a szempontjából a kényelmes városi környezet legégetőbb problémája, hogy találjunk egy megfelelő alternatívát az autók helyett, azonban ennek a megvalósulása jelenleg elég távolinak látszik.

A BMW feje amiatt is aggódik, hogy a divatterepjárók hatalmas kárt okoznak a természetnek. Zipse szerint azonban egy 15 éves kombi még nagyobb veszély, mert nincsenek benne olyan modern részecskeszűrők, amelyek ma már kötelezően jelen vannak több SUV-ben. Arról is beszélt, hogy a márka egyre növekvő elektromosautó-kínálatával remek választ adott a klímaváltozásra.

A BMW 2030-ig eladásainak 50%-át már villanyautókban szeretné megkötni, azonban ahhoz, hogy ezt megvalósítsák, a cég elnöke szerint mindenképpen politikai támogatásra lesz szükségük.