Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,754 $

Népszerű gyomorégés elleni gyógyszer lehet a COVID-19 ellenszere?

Megkezdik a famotidin nevű, leggyakrabban fekély és reflux ellen használt gyógyszer tanulmányozását a New York-i kórházakban, hogy hatékonyan használható-e a koronavírus elleni küzdelemben.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Április elején a New York városában található Northwell Health kórházban 187 koronavírusos betegnél próbálták ki, hogy intravénásan famotidint juttatnak a szervezetükbe. A famotidine a Pepcid nevű vény nélkül kapható, gyomorégés elleni gyógyszer egyik aktív összetevője.

Kevin Tracey, a kórház egészségügyi kutatásokért felelős intézetének igazgatója a CNN-nek ismertette, hogy az említett 187 beteg „megadózisokat” kapott a gyógyszerből, körülbelül kilencszeresét a vény nélkül kapható adagnak, és további 1200 emberen fogják tesztelni a hatékonyságát. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A betegek a COVID-19 elleni gyógymód kutatása során a famotidin mellett hidroxiklorokint is kaptak, amit hagyományosan malária elleni gyógyszerként használnak. Emellett a betegek fele a famotidin mellett intravénásan még sóoldatot is kapott.

A kutatást elsősorban az ihlette, hogy egy massachusettsi járványügyi szakértő, aki Kínában dolgozott koronavírusos betegekkel megfigyelte, hogy azok a fertőzöttek, akik famotidint tartalmazó gyomorégés elleni gyógyszereket szedtek, hosszabb ideig éltek, mint azok, akik olyan gyógyszert szedtek, ami nem tartalmazta ezt az összetevőt.

Annak ellenére, hogy számos kutató és kórház széleskörűen használja a betegek gyógyítására a hidroxiklorokint, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) figyelmeztetett, hogy óvatosan bánjanak a gyógyszer használatával, mivel szívritmuszavart is okozhat.

Tracey a CNN-nek elmondta, rövidesen egy független bizottság is alaposan megvizsgálja a kísérletet, és dönt arról, hogy engedélyezi-e a hidroxiklorokin további használatát. A tesztek eddigi eredményeit várhatóan az elkövetkező néhány hétben fogják nyilvánosságra hozni.

https://liner.hu/valoban-megmenthet-minket-a-vakcina-a-koronavirustol/

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.