Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

A koronavírus 30 különböző törzzsé mutálódott

A kínai kutatók legújabb felfedezése szerint a COVID-19 kórokozójának genetikai variációja egészen gyors ütemben változik.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A tanulmány alapján elmondhatjuk, eléggé alábecsülték a koronavírus mutációs képességét. A világ összes pontjáról begyűjtött minták alapján az új törzsek megnehezíthetik majd a védőoltás előállítását.

A kutatásokat Li Lan-Jüan professzor és munkatársai végezték a hangcsoui Csöcsiang Egyetemen. Az eredményeket az egyik tudományos online könyvtárba töltötték fel vasárnap, jelenleg pedig megerősítésre várnak. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

11 véletlenszerű koronavírus-fertőzöttet választottak ki Hangcsou városában, ahol összesen 1 264 regisztrált beteget tartanak számon, amit óvatossággal kell kezelnünk, mivel a kínai hatóságok valószínűleg nem a valós adatokat közölték a nyilvánossággal. Ezeken a pácienseken később azt vizsgálták, mennyire hatékonyan tudják megfertőzni és elpusztítani a kórokozóval megtámadott sejteket.

Több mint 30 eltérő genommal rendelkező mutációt azonosítottak, ebből 19-et most fedeztek fel először.

Li azt írta a publikációban, hogy

„A Sars-CoV-2 képes a patogenitás megerősítése céljából tovább mutálódni.”

Hétfő reggelre az egész világon 3 millió ember fertőződött meg koronavírusban, 207 ezren pedig meghaltak. A 900 ezer felépült beteg azonban bizakodásra adhat okot, mint ahogyan az is, hogy egyes országokban már bevezették az óvatos lazításokat.

Az új felfedezések után egyre inkább úgy tűnik, hogy a kórokozó sokfélesége gátat szabhat a vakcina gyors fejlesztésének, így komoly kihívásokkal kell szembenézniük az ellenszer előállításán fáradozó tudósoknak.

„A védőoltások és gyógyszerek fejlesztéseinél figyelembe kell venni az egyre változatosabb mutációkat is. Nem szabad, hogy a sürgető feladat elvégzése közben csapdába essünk emiatt.”

összegezték a kutatás szerzői.

Oroszországban úgy vélik, minden tizedik ember érintett lehet a koronavírus-fertőzésben:

https://liner.hu/10-bol-1-moszkvai-lakos-elkaphatta-a-koronavirust/

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.