Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,754 $

Akár 100 ezer halálos áldozatot is eredményezhet a korlátozások enyhítése Nagy-Britanniában

Az ország egyik első számú epidemológusa szerint, ha a brit kormány csillapítja a koronavírus-járvány megfékezésére hozott általános korlátozásokat, és közben csak azokra fordítja a figyelmet, akik a legkitettebbek, akkor akár 100 000 halálos áldozatra is számíthatunk év végéig.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Neil Ferguson epidemológus a kormány egyik főtanácsadójának számított eddig a britek járvány elleni harcában. Az Unherd nevű weboldalnak adott interjújában Ferguson kiemelte, az idősotthonok lakói és a krónikus betegek tekinthetők a legnagyobb kockázati kategóriába sorolható demográfiának.

Ferguson kitért arra is, hogy szkeptikus azzal az ötlettel kapcsolatban, miszerint a kormány lazítana az általános korlátozásokon, és inkább a magas kockázati csoportokra fektetné a hangsúlyt a védekezés szempontjából. Az epidemológus szerint ez csak 80%-os sikert arathat, ami a számok nyelvére lefordítva így is 100 ezer halálos áldozatot jelentene az év végéig. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A kormányra egyre nagyobb nyomást helyeznek, hogy lazítsanak a korábbi korlátozásokon, ám Ferguson örömmel látja, hogy eddig megfogadták a korábbi tanácsait. Állítása szerint sikerült 80-90%-kal csökkenteni a különböző háztartásokban lévők érintkezését, így ez a vírus reprodukciós rátáját is levitte 0.6-0.7 köré, ami a járvány lassulását jelzi.

Ugyanakkor véleménye szerint kockázatos lenne még a korlátozások enyhítése – például iskolák és munkahelyek újranyitása – anélkül, hogy ezek mellé ne társítsanak más intézkedéseket. Az epidemológus szerint most kell megoldani azt a kihívást, hogy az enyhítés ne menjen az eddig elért eredmények kárára.

https://liner.hu/vajon-immunissa-valhatunk-a-koronavirussal-szemben/

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.