Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Világélelmezési Program: a COVID-19 sokkal rosszabb, mint a 2009-es sertésinfluenza-járvány

Abeer Eterfa, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) Közel-Keletért, Észak-Afrikáért, Kelet-Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális igazgatója úgy fogalmazott, a COVID-19 helyzet „sokkal rosszabb”, mint a H1N1 néven elhíresült 2009-es sertésinfluenza-járvány volt.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Eterfa figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány gazdasági következményei sokkal súlyosabbak lehetnek az olyan helyszíneken, ahol maga a járvány is nagyobb mértékben van jelen, és attól tart, emberek millió kerülhetnek éhezősorba. Az igazgató szerint nem biztos, hogy mindenki fel tudta mérni eddig a helyzet súlyát:

„Nem tudom, hogy tapasztaltunk-e valaha is hasonló mértékű eseményt, mint napjainkban, beleértve a H1N1 idejét is. Az egészségügyi szakemberek is azt hangoztatják, hogy ehhez hasonlót még nem láttak. Az, hogy a Föld országai gyakorlatilag karantén alatt vannak, egy olyan dolog, ami teljesen új a világnak”. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

Hozzáteszi, még a sertésinfluenza-járvány idején sem lehetett olyat tapasztalni, hogy bezárnak a repterek, ami miatt a légtér jóformán teljesen üres és lezárják az országhatárokat, ami miatt a szárazföldi közlekedés is megbénul. A WFP szerint ez katasztrofális következményekkel járhat.

Akinek esetleg nem rémlik, a sertésinfluenza-járvány 2009 januárjától 2010 augusztusáig tartott, és több mint 200 országba, közösségbe tette be a lábát. A WHO hivatalos adatai szerint a H1N1 körülbelül 18 449 halálesetért volt felelős másfél év leforgása alatt.

Némileg túlzónak tűnhet, ám sokan már az 1918-as Spanyolnáthához hasonlítják a jelenlegi pandémiát, ami több mint két éven át tizedelte az emberiséget. A történelem legsúlyosabb járványa körülbelül 500 millió embert fertőzött meg világszerte, melyek közül a becslések szerint 20-50 millió ember vesztette életét.

A Világélelmezési Program igazgatója azt is megemlíti, hogy a járvány gazdasági következményei még drasztikusabb pusztítást végezhetnek, mint maga a vírus. Félő, hogy akár több millió embernek kell választania az éhezés és a karanténra vonatkozó szabályok betartása között. A WFP hét elején kiadott becslése szerint az éhezés akár 135-365 millió közötti embert is érinthet.

https://liner.hu/megduplazodhat-az-ehezok-szama-a-koronavirus-kovetkezteben/

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Nem bírt a Juventus az AS Romával

Az AS Roma és a Juventus vasárnap este feszült egymásnak a Seria A 35. fordulójában, és ugyan a vendégek nem bírtak a hazai csapattal, a rómaiak húzták a rövidebbet.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.