Vuhan húspiacai újranyitják a kapuikat, amitől nem feltétlen kell megijedni
A Földet már több hónapja sújtó globális koronavírus-járvány kiindulási pontjának számító Vuhan húspiacait fokozatosan elkezdték újra kinyitni, de a tengeri eledelek piaca még mindig zárva tartja a kapuit.
Számos embernek sokkoló lehet a hír, miszerint a kínai állam megadja az engedélyt, hogy a boltok folytathassák működésüket, hiszen számos bizonyíték mutat arra, hogy a már több mint 2.6 millió fertőzöttet számláló COVID-19 járvány kirobbanásai helye, és eredete valamely hasonló piachoz köthető.
A húspiacok szerepéről, amit a kínai és az általánosságban véve ázsiai társadalmakban betöltenek, azonban rengeteg félreértés van. Főleg a járvány miatt sokan olyan helyszínekként azonosíthatják ezeket a piacokat, ahol a legfurcsább ételeket kapni, mindezt pedig nem túl biztonságos és higiénikus körülmények között.
A valóság ezzel szemben az, hogy a húspiacokon hétköznapi állampolgárok, viszonylag alacsony áron juthatnak hozzá az olyan hétköznapi hústermékekhez, mint a csirke, a sertés, vagy épp hal. A CNN szerdán készített egy videót az egyik ilyen piacról Vuhanban, és néhány kígyót illetve békát leszámítva nem találtak semmi egzotikust, javarészt csak friss zöldséget és húst.
Természetesen tagadhatatlan, hogy számos piac része az illegális vadhús-kereskedelemnek, több beszámoló volt már denevérekről, koalákról, farkaskölykökről és még patkányokról is. Ilyen a vuhani tengeri ételpiac is, ahol a feltételezések szerint a koronavírus először kitört, ám ez inkább a kivétel, semmint a szabály.
Eközben a kínai állam is tett egy lépést annak érdekében, hogy leszámoljon az illegális vadhús és vadon élő állatok kereskedelmével, és februártól kezdődően betiltotta ezek árusítását. Ez lehet az első lépés a kontinens ezen problémájának visszaszorítása érdekében, amit már eddig is komoly kritikák értek.