Ezen szakma képviselői halhatnak bele legnagyobb eséllyel a koronavírus-fertőzésbe
A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói által nemrég elkészített esettanulmány szerint a mezőgazdaságban dolgozó szakmunkásokon kívül a szállodák és éttermek konyháiban tevékenykedő séfek és szakácsok a legveszélyeztetettebbek járványügyi szempontból.
A széles körben elvégzett analízis során a 18 és 65 év közötti, nélkülözhetetlen kategóriába sorolt munkásokat vizsgálták, és kiderítették, hogy a szakácsok vannak kitéve leginkább a koronavírus-fertőzésnek, valamint ők halhatnak bele legnagyobb eséllyel a súlyos szövődményekbe – írta az SFGate hírportál.
Amikor Gavin Newsom kormányzó hétfőn bejelentette, hogy Kalifornia állam a vakcinák oltási sorrendjét kor alapján határozhatja majd meg, az éttermek dolgozói aggodalmukat fejezték ki, ugyanis úgy gondolták, hogy nem lesznek előrébb helyezve a rangsorban.
Mindezt az egészségügyi hatóságok cáfolták, mondván a mezőgazdasági és élelmiszeripari dolgozók egyaránt a nélkülözhetetlen csoporthoz tartoznak, ezért priorizálva lesznek a védőoltásokat illetően.
A legutóbbi kutatások csak megerősítik, miért kell előnyben részesíteni a séfeket és szakácsokat, hiszen bebizonyították, hogy míg a dolgozó felnőttek esetében átlagosan 22 százalékkal nőtt meg a halálozások száma a pandémia alatt, addig a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékenykedő 18 éven felüli állampolgároknál 39 százalékos emelkedés tapasztalható.
2020 márciusa és októbere között Kalifornia államban összesen 828 szakács halt bele a koronavírus-fertőzés komplikációiba, ami arányait tekintve egészen magas értékeknek számít. A halálozási ranglista második helyén a pékek és a séfek állnak, mögöttük pedig a bárban dolgozó pultosok és mixerek állnak.
„Bár a nem foglalkozáshoz köthető kockázati tényezők relevánsak lehetnek, tisztán láthatjuk, hogy a COVID-19 kiküszöböléséhez figyelembe kell vennünk a foglalkozási kockázatokat is” – írták a kutatók a tanulmányban.