Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,55 Ft
Euró
397,06 Ft
Font
475,76 Ft
Bitcoin
64,421 $

Nagy-Britannia csütörtökön kezdi meg a koronavírus elleni vakcina tesztelését

Matt Hancock egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy a kormány stratégiája bevált és április 23-án nekiállhatnak a kutatók az ellenszer hatékonyságának vizsgálatához.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A brit államférfi a reggeli sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ez egy óriási lépés a koronavírus hosszú távú legyőzése felé.

„Az Egyesült Királyság globális szinten a frontvonalakon küzd a járvánnyal. A vakcina előállításába sokkal több pénzt fektettünk, mint bármelyik másik ország. Az egész világon fejlesztésben lévő két potenciális védőoltás közül az egyik a miénk.” Soron kívül Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

mondta Hancock.

Az Oxford Egyetem által felfedezett különleges szérumot fogják tesztelni, a brit kormány pedig 20 millió fonttal támogatja a projektet. A londoni Imperial College-ben is hasonló fejlesztések zajlanak, ők 20,5 millió fontot kapnak a kutatásért az államtól.

Az egészségügyben dolgozók továbbra is a védőfelszerelések hiánya miatt panaszkodnak, Hancock azonban nem győzte dicsérni saját magukat és az elért eredményeiket.

Hozzátette, hogy a klinikákon ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma egyre inkább csökken. Szerinte ezzel a miniszterek teljesítették a munkájukat és megvédték a kórházi rendszert az összeomlástól, valamint a túlterheltségtől.

Azután jöttek ezek a dicsérő szavak az államtitkártól, hogy Nagy-Britanniában 852 ember vesztette életét a COVID-19 fertőzés komplikációi miatt a kórházakban, a halottak száma pedig 17 366-ra nőtt, ami az utóbbi idők eddig legnagyobb mértékű emelkedése.

Közben Boris Johnson kormányfő az Egyesült Államok elnökével folytatott beszélgetésében megnyugtatott mindenkit, hogy jól érzi magát és közel áll a teljes felépüléshez.

A kormány egészségügyi biztosai nemrég a szájmaszkok kötelező viseléséről is tárgyaltak, azonban nem szeretnék, ha ezzel még nagyobb hiányt szenvednének az orvosok és az ápolók, ezért még átgondolják a lehetséges opciókat.

Az államtitkár szerint az új vakcinát próba-szerencse módszerrel fogják tesztelni, a kormány pedig minden szükséges anyagi forrással támogatja majd a kutatásokat.

„Nagy-Britannia lehet az első ország, amely sikeresen kifejlesztette a védőoltást, ezért pedig bármennyi összeg is kell az előállításához, mi támogatni fogjuk.”

jelentette ki Matt Hancock.

Az egészségügyi hatóságok vezetője, Jonathan Van-Tam szerint a regisztrált koronavírusos betegek száma az Egyesült Királyságban továbbra is magas.

„Nem teljesen világos számunkra, hogy mikorra várható a csökkenés. A számok napról napra változnak, viszont ugyanúgy magasak. Még mindig veszélyhelyzetben vagyunk és nagyon komolyan kell vennünk a helyzetet”, nyilatkozta Van-Tam.

A szakember hozzátette, a kormány jelenleg a görbe lapulásában bízik és szeretné újraindítani a gazdaságot. Az enyhítésekhez azonban az új fertőzöttek számának csökkenő tendenciáját kellene tapasztalniuk, ez pedig egyelőre nincs így.

Nagy-Britanniában március 23-a óta érvényben vannak a lezárások, a jelenlegi helyzet alapján pedig három hétig még szinte biztos, hogy nem lesz változás ezen a téren.

Az Egyesült Királyságban a védőfelszerelések pótlását különös módszerrel oldanák meg:

https://liner.hu/a-britek-vizsgalni-kezdtek-a-vedokopenyek-ujrahasznosithatosagat/

Karácsony Gergely szerint Magyar Péter nem tudná őt legyőzni Budapesten

A főpolgármester biztos benne, hogy Magyar Péter nem nyerhetne Budapesten főpolgármesterként, és ezzel együtt nem is lát nála ilyen ambíciója.