Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,55 Ft
Euró
397,06 Ft
Font
475,76 Ft
Bitcoin
64,421 $

A koronavírus már most több amerikai életet követelt, mint a tavalyi influenzaszezon

Van a társadalomban egy nem elhanyagolható mennyiségű ember, aki még mindig azt mondja, hogy a koronavírus-járvány csak egy hiszti, és a COVID-19 igazából csak egy nagyon agresszív influenza-járvány, ráadásul az több embert is öl meg.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A két betegség azonban csak abban a tekintetben összevethető, hogy hasonlítanak egymáshoz a hagyományos influenza és a koronavírus tünetei, ám a utóbbi esetében ezek számottevően súlyosabbak. Többen erős fájdalmak között halnak meg, mások heteket töltenek csővel a torkunkban, hogy levegőhöz jusson a szervezetük, ami a hagyományos influenzánál nem éppen jellemző.

Számokkal is alátámasztható, hogy a COVID-19 más, mint a szezonális influenza: példának okáért az Egyesült Államokban jelenleg 819 ezer regisztrált esetet tartanak számon, amiből több mint 45 ezer ember életét vesztette, és ezeknek az adatoknak a nagy része április hónapban keletkezett. Összehasonlításképpen az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint a 2018-2019-es influenzaszezon során összesen 34 200 embert vesztette életét. Soron kívül Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

A koronavírus-fertőzöttek számának éles emelkedése szintén aggodalmat keltő, ha azt vesszük, hogy március 20-án még 49 regisztrált haláleset volt, április 19-én pedig egy nap alatt már 1561 halálos áldozatot vettek nyilvántartásba.

Önmagában a hagyományos influenza is nagyon komoly gondokat tud okozni, főleg az időseknél, ám 2019-ben mindössze 0.1%-os volt a halálozási rátája a vírusnak. Ehhez képest a COVID-19 halálozási rátája átlagosan 5%-ra tehető, ami ötvenszer nagyobb, mint az influenzavírusé.

A legsúlyosabb influenza-szezon az USA-t tekintve a 2017-18-as volt, akkor 61 000 ember hunyt el annak szövődményeiben, ám látva, hogy milyen a COVID-19 halálozási ráta jelenleg az államokban, nem kizárt, hogy a halálozási adatok ezt a számot is felülmúlhatják.

Az adatok összevetve tehát kijelenthető, hogy nem egészen igaz az állítás, miszerint a hagyományos influenzaszezon is van olyan súlyos, mint a világon jelenleg végigsöprő COVID-19 járvány, és azt sem érdemes elfelejteni, hogy habár számos európai országban úgy néz ki, túl vannak a tetőponton, globális viszonylatban még nem érkezett el a járvány csúcspontja.

Eközben egy professzor sorra vette, mit csináltak jól a németek:

https://liner.hu/franciaorszag-vs-nemetorszag-mi-a-titka-a-nemetek-koronavirus-elleni-sikeressegenek/

Karácsony Gergely szerint Magyar Péter nem tudná őt legyőzni Budapesten

A főpolgármester biztos benne, hogy Magyar Péter nem nyerhetne Budapesten főpolgármesterként, és ezzel együtt nem is lát nála ilyen ambíciója.