Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,03 Ft
Euró
392,80 Ft
Font
464,15 Ft
Bitcoin
55,485 $

Szabadon engedték az amerikai újságírót lefejező iszlamistát

Pakisztán Legfelsőbb Bírósága elrendelte annak az iszlamista szélsőségesnek a szabadon engedését, aki különös kegyetlenséggel gyilkolt meg egy amerikai újságírót, Daniel Pearlt.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az egész világsajtót megrázta 2002-ben Daniel Pearl esete, aki a Wall Street Journal egyik tudósítója volt. A férfi a Pakisztán déli részén található Sindh tartományba utazott, hogy a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadások kapcsán az iszlamista szélsőséges szervezetekről oknyomozó riportot készítsen – emlékeztetett a Reuters.

Pearlt azonban elrabolták, és néhány héttel később nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyben megmutatják, hogy lefejezték. Az eset fő vádlottja a brit születésű pakisztán Ahmed Omar Szaid Sejk lett, akit már egyszer halálra is ítéltek az ügyben. Soron kívül Jön a nagy hőség: vasárnaptól péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás lesz

A halálos ítéletet azonban a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság a tavalyi év során életfogytig tartó szabadságvesztésre enyhítette, mely döntés ellen Pearl szülei fellebbeztek, és követelték, hogy ítéljék halálra Sejket és három bűntársát. A számítás viszont nem jött be, ugyanis most a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött: szabadon engedik a férfit.

Nem meglepő módon Washingtonban elképesztő felháborodást okozott a döntés, Anthony Blinken amerikai külügyminiszer például elmondta, a döntéssel gyakorlatilag mindenkit megsértettek, aki terrorizmus áldozatává vált valaha. Megjegyezte: az amerikai hatóságok ettől függetlenül nyomozást fognak indítani Sejk ellen az Egyesült Államokon belül is.

A Wall Street Journal főszerkesztője, Matt Mauray annyit fűzött hozzá az ítélethez, hogy „felháborítónak és igazságtalannak” tartja, míg Pearl családját teljesen sokkolta a döntést, de elmondták, nem tudnak olyan igazságtalanságot elkövetni ellenük, amitől feladnák az igazságért folytatott harcot.

Szakértők elmondása szerint Sejk tárgyalása esetében rengeteg eljárásjogi hibát vétettek a kezdetektől fogva, és feltehetően erre hivatkozva engedte szabadon a Legfelsőbb Bíróság a férfit. A pakisztáni katonaság és külügyminisztérium nem kommentálta az esetet.

Kiderült, mit mondott Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnak Moszkvában

Orbán Viktor egy kiemelten fontos találkozóra utazott el Moszkvába, ahol személyen találkozott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország első emberével.