Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Óriási sorokban várakoznak oxigénért Mexikóban a koronavírus-fertőzöttek rokonai

Miközben Mexikóvárosban a kórházak többsége túlterheltség miatt képtelen több covid-pácienst fogadni, a fertőzöttek hozzátartozói hosszú sorokban, órákon keresztül ácsorognak, hogy otthon lábadozó szeretteiknek palackozott oxigént vásárolhassanak.

Mexikóváros, 2020. december 30. Egészségügyi dolgozók és katonák sorban állnak, mielőtt beoltják őket a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcinával egy katonai bázison Mexikóvárosban 2020. december 30-án. MTI/AP/Marco Ugarte
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egyik fővárosi lakos, Eduardo Martinez azért tette félre karácsonyi munkahelyi bónuszát, hogy egy oxigénpalackot megvásárolva megmenthesse édesanyja életét, aki nemrég kapta el a koronavírust.

Annak ellenére, hogy Mexikóváros részleges zárlat alá került, Martinez két szomszédja nem élte túl a fertőzést. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

„Ahol én élek, az emberek nagyon hanyagok és buták, szinte senki sem visel maszkot.”

A France24 portálnak adott nyilatkozatában a 31 éves pszichológus, Viridiana Valencia elmondta, rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a város lakói, ugyanis a középsúlyos eseteket a klinikák képtelenek fogadni, ezért a betegek légszomját otthoni körülmények között nehéz csillapítani.

„Ezek az apró palackok sem elegendőek, hiszen négyszer-ötször kell őket cserélgetni. Csak egyetlen hely van a városban, ahol a nap 24 órájában feltöltik őket.”

A 9 millió lakosú városban december közepe óta vészhelyzet van érvényben, a klinikák betegágyai pedig 90 százalékban foglaltak. A nem nélkülözhetetlen kategóriába tartozó tevékenységeket felfüggesztették, azonban egyes üzletek és szórakozóhelyek még nyitva tarthatnak.

Egy másik lakos, Ileana Ruiz szintén sorban állt oxigénért, amit nagybátyjának vinne, akit magánkórházba szállíttatott annak érdekében, hogy jobb kezelést kapjon nehezen múló légszomjára. A 23 éves orvostanhallgató négy napon keresztül kimaradt az online oktatásból, mivel gyógyszerek és oxigénpalack után kutatott.

„Abban reménykedem, hogy tudok neki segíteni. Rengeteg pénzembe fog kerülni, de ha megmenthetem az életét, már megérte.”

Az oxigénhiány az elmúlt hónapban a nyolcszorosára nőtt Mexikóban, és bár a kormány ingyenes töltési lehetőséget biztosít az egyes kijelölt helyeken, mégsem tudnak megfelelő mennyiségű tartályt szállítani ezekre a pontokra.