Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,375 $

Brit miniszterelnök: az új vírustörzs halálosabb lehet, mint a korábbiak

Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke bejelentette, hogy a nemrégiben felbukkant, mutálódott új koronavírus-törzs halálosabbnak tűnik, mint ahogyan azt korábban gondolták volna a szakértők.

London, 2021. január 22. Az Európai Unió küldöttsége irodájának otthont adó Európa-ház Londonban 2021. január 22-én. A brit kormány nem adja meg a Nagy-Britannia EU-ból történõ kiválása utáni elsõ európai uniós nagykövetnek, Joao Vale de Almeidának a teljes diplomáciai státuszt arra hivatkozva, hogy az EU egy nemzetközi szervezet, nem pedig ország. MTI/AP/Alastair Grant
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Johnson rögtön hozzátette: egyelőre továbbra is bizonytalanság van a számok kapcsán, és várhatóan a koronavírus-vakcinák az új vírustörzs ellen is hatásosak lesznek – idézte a BBC. Az adatokat különböző matematikai modellek számítása alapján kapták meg, amelyekkel az új és a régi vírustörzs adatait hasonlították össze.

„Azon felül, hogy gyorsabban képes terjedni, az adatok azt mutatják, hogy az új vírustörzs – melyet Délkelet-Angliában és Londonban azonosítottak legelőször – magasabb halálozási rátával azonosítható. Ez nagyrészt az új variáns hatása, és az egészségügyi ellátórendszer emiatt óriási nyomás alatt van jelenleg” Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

mondta Johnson egy sajtótájékoztatón.

Sir Patrick Vallance, a kormány legfőbb tudományos tanácsadója ugyanakkor elmondta a feltételezés kapcsán, hogy egyelőre nem kellően erősek az adatok ahhoz, hogy ezt egyértelműen ki lehessen jelenteni. Vallance elmondta:

„Nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon sok bizonytalanság van jelenleg az adatok körül, és továbbra is magas fokú precizitással kell elemezni a számokat, hogy biztosak legyünk a kijelentésben. Értelemszerűen nagy aggodalmat okoz, hogy növekedett a halálozási ráta, mint ahogyan az is, hogy a terjedés sebessége is megugrott”

A jelenleg rendelkezésre álló adatelemzések szerint az új, mutálódott koronavírus-törzs 30-70 százalékkal terjed gyorsabban, mint a korábbi koronavírus-törzsek, és mintegy 30 százalékkal lehet magasabb a halálozási rátája is.

Az új variáns legelőször szeptemberben azonosították az angliai Kentben, azóta pedig ez a vírustörzs felel a brit és az észak-ír koronavírus-fertőzések döntő többségéért. A variáns a határt is átlépte, és jelenleg mintegy 50 országban fertőzött már meg betegeket.

6.5-es erősségű földrengés rázta meg Jáva szigetét

6.5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetének partjait, a rengéseket egészen Jakartáig és Bandungig érezni lehetett.