Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

A milánói koronavírus-esetek miatt félbemaradhatnak az olaszországi enyhítések

Annak ellenére, hogy Olaszországban Giuseppe Conte bejelentette, lazítani fog a szigorításokon, egyes régiókban nem hagyott alább a fertőzés intenzitása.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Milánó megyében az elmúlt hetekben rekordokat döntött a koronavírus-járvány és úgy tűnik, egyáltalán nem csillapodik a pandémia ereje. Már harmincadik napja több mint 30%-kal több esetet regisztrálnak az olasz nagyvárosban és a hozzá közel lévő településeken az országos átlagokhoz képest. Márciusban Milánóban engedélyezni kellett a hamvasztásokat azoknak is, akik nem helybéliek.

Korábban egy botrány is kirobbant, amely szerint az egyik legnagyobb idősotthonban százak hunytak el a járvány következtében. Soron kívül Súlyos Robert Fico állapota, több szervét is lövés érte

Lombardia régiója – amelynek Milánó megye is a része – mindezek ellenére arra sürgeti a miniszterelnököt, hogy május 4-e után léptesse életbe az egyes korlátozások feloldását, mivel gazdasági szempontból hatalmas károkat okozott a jelenlegi válság.

A helyi szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy az országos csökkenés miatt még óvatosnak kellene maradni, Milánóban pedig meg kellene tartani a jelenleg érvényes intézkedéseket.

Korábban Lombardia más részéről érkeztek a lesújtó hírek, Milánó úgy ahogy „csendben” volt. Az utóbbi hetekben viszont drámai mértékben elburjánzott a kórokozó a nagyvárosban. A járvány kitörése ellen tett szigorítások sokak szerint későn jöttek – egyesek néha joggal mutogatnak a polgármesterre, aki azonban a felelősséget a kormányra hárította.

Bizakodásra adhat okot, hogy az eddigi legmagasabb koronavírus-tesztszám mellett kevesebb pozitív esetet vettek nyilvántartásba, ami arról tanúskodik, hogy átlagban valóban csökkent a fertőzés intenzitása. Milánóban azonban a kórházak továbbra is túlterheltek, az egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy még mindig elviselhetetlenek a körülmények.

A legrangosabb helyi gyógyszerészeti kutatóintézet igazgatója szerint Lombardiában az elmúlt 20 évben többet költöttek a hatalmas, általában magánkézben lévő klinikák építésére, mint a kórházi segédeszközök és a teljes egészségügy fejlesztésére.

Ezen kívül problémát jelenthet a koronavírus leküzdésében az is, hogy korábban félrekezelték az idősek otthonában élő embereket – sokszor egyszerűen a hatóságok tudomást sem vettek róluk és még a jelentésekben sem szerepeltek. Másik gond az lehet, hogy az orvosok és az ápolók számára a régió a járvány kezdeti szakaszában nem tudott kellő mennyiségű védőfelszerelést biztosítani, a lélegeztetőgépekről már nem is beszélve.

Az illetékes szervezetek természetesen mindent cáfolnak és azt mondják, sokan a média nyomására nyilatkoznak úgy, hogy felkészületlenek voltak.

Milánóban jelenleg tehát dúl a koronavírus-járvány és továbbra is komoly a helyzet, a megoldás pedig ismét kérdéses. A szigorításokon való enyhítések egyértelműen a kórokozó malmára hajthatnák a vizet.

A tengerentúlon tovább növekedett az áldozatok száma:

https://liner.hu/atlepte-a-37-ezret-az-egyesult-allamokban-a-koronavirus-halottak-szama/

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.

Nem is gondolnánk, de ezek a dolgok hátráltathatják a fogyást

Ha észben tartunk néhány dolgot, és nem leszünk túl szigorúak magunkkal szemben, sikeres lehet a diétánk. Ehhez csak kitartás kell, illetve az, hogy megértsük, a nagy változásokhoz idő kell.