Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,70 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
457,36 Ft
Bitcoin
61,981 $

Ezzel a lélegeztetőgéppel megfelezhető az intenzív osztályokon ápolt páciensek száma

A koronavírus-járvány megfékezésére az egyik brit cég egy egészen különleges megoldással állt elő.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Exovent névre keresztelt készülék nemcsak hogy megfelelő mennyiségű oxigénnel látja el a szervezetet, de még enyhe nyomást is mér a tüdőre, ezáltal a levegő gond nélkül képes beáramolni a légzőrendszerbe.

A szerkezet szinte maradéktalanul lemásolja az emberi légzési funkciót, így a páciens immunrendszere kizárólag a kórokozóra koncentrálhat – írta a Sky News hírportál. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

Brit kutatók szerint a negatív nyomású lélegeztetőgép sokkal kényelmesebb és olcsóbb, mint hagyományos társai, alkalmazása nem igényel maszkot és intubációt sem, továbbá a működtetéséhez kevesebb hozzáértő emberre van szükség.

A betegeket altatni sem kell, a gyógyszereket szájon át adagolhatják, miközben telefonon vagy éppen más okoseszközön tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel. Az aneszteziológusok, nővérek és mérnökök által megalkotott lélegeztetőgép szabályozza a teljes felsőtest nyomását, az életfunkciókat pedig egy kijelzőn lehet nyomon követni.

Forrás Exovent

Mindezidáig hat páciensen tesztelték a készüléket – a kísérletek rendre sikeresnek bizonyultak, ugyanis a betegeknél megnövekedett tüdőkapacitásra lettek figyelmesek, ami a negatív nyomású lélegeztetésnek köszönhető.

Ahhoz, hogy széles körben is használni lehessen az új eszközt, további klinikai tesztelések szükségesek, ha viszont ezek a humán kísérletek is sikerrel zárulnak, beadhatják a kérelmüket vészhelyzeti jóváhagyásra a brit szabályozóbizottság részére.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.

Busz alá szorult egy elgázolt ember Zuglóban

Újabb súlyos baleset történt, most Zuglóban, ahol elgázolt egy embert egy busz, majd a jármű alá szorult.