Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,85 Ft
Euró
396,48 Ft
Font
474,83 Ft
Bitcoin
65,747 $

Svájc is lazítani fog a koronavírus elleni óvintézkedéseken

Április 27-től kezdődően Svájc fokozatosan enyhít majd a drasztikus korlátozásain, miután a kormány csütörtökön életbe léptette a járvánnyal kapcsolatos legújabb rendeleteit.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A kórházakban minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba – kinyitnak a különböző szakorvosi rendelők és újra elvégezhetik majd a sebészeti beavatkozásokat.

Újranyitnak a fodrász- és masszázsszalonok, valamint a műkörmösök és a kozmetikusok is munkába állhatnak. Május 11-től kezdődően az általános iskolák, az üzletek és a piacok újra fogadják a diákokat, illetve a vásárlókat. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

Harmadik hullámban, június 8-án kinyitnak a középiskolák, a gimnáziumok és az egyetemek, május végétől pedig az öt főnél nagyobb társasági rendezvények lebonyolításának megtiltásán is valószínűleg enyhíteni fognak.

Svájc elnöke, Simonetta Sommaruga azt mondta, hogy

„A koronavírus-járvány terjedése lelassult, a kórházaink egyáltalán nincsenek túlterhelve.”

Az országot vezető politikus hozzátette, biztosak akarnak lenni abban, hogy a kórokozó fertőzőképessége valóban alábbhagyott, mivel nem szeretnék az eddig elért pozitív eredményeiket kockáztatni. Sommaruga kiemelte, továbbra is a társadalmi távolságtartásra és a higiéniai előírások követésére bátorítják majd a lakosságot.

Svájcban több mint 27 ezer a koronavírus-fertőzöttek száma, ebből pedig ezren életüket vesztették. A járvány intenzitása az elmúlt napokban jelentősen lecsökkent, ami arra sürgette a hatóságokat, hogy lépjenek és lazítsanak a szabályozásokon.

„Akkor fogunk oldani az eddigi intézkedéseinken, ha látjuk, hogy nincsen szignifikáns növekedés a koronavírusos esetek számában. Szakaszosan tervezünk enyhíteni a korlátozásokon annak függvényében, hogy milyen mértékben változnak a kórházak kapacitásai és mennyire lesznek túlterhelve.”

áll a kormány jelentésében.

Svájcban egy hónapja zárták be az iskolákat és a „nem nélkülözhetetlen” kategóriába sorolt üzleteket. Úgy tűnik, sikeres volt ez az intézkedés, mivel valóban megfékezte a kórokozó agresszívabb terjedését.

A helyi kormány megsegítette a cégeket is, miután több milliárd frank támogatást szabadított fel az állami kasszából a csődtől való védelmük érdekében. Igaz, hogy a szakértők szerint 10%-os gazdasági csökkenéssel kell számolniuk, viszont Svájc egyértelművé tette, hogy nem hagyja egyedül a kis- és nagyvállalkozókat.

A WHO regionális igazgatója figyelmeztette az európai országokat, hogy óvatosan járjanak el a szabályozások enyhítésénél, mivel a koronavírus-járvány bármikor újabb erőre kaphat.

Ausztriában húsvét után kezdték el az intézkedések lazítását:

https://liner.hu/ausztria-fokozatosan-enyhit-a-korlatozasokon-de-a-sipalyakon-fenntartjak-a-karantent/

Megmenekülhet a lepusztult óriásteleszkóp, ami egy James Bond filmben is szerepelt

Dollármilliókból próbálják meg fenntartani, ami így sem lesz könnyű feladat.