Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,754 $

Az egészségügyi dolgozók úgy is veszélyben vannak, ha nem érintkeznek koronavírusos beteggel

A New England Journal of Medicine nevű tudományos szaklapban publikált új tanulmány szerint az egészségügyi dolgozók egészsége, és így akár élete akkor is veszélyben van, ha közvetlen módon nem érintkeznek beteggel a COVID-19 járvány során.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A tanulmány szerzői, akik a kínai Fuzhou-ban található Fujian Orvosi Egyetemi Kórház kutatói, átvizsgálták az ország betegjelentéseinek jelentős részét, és azt találták, hogy 77 262 COVID-19 beteg közül 3387 egészségügyi dolgozó, ami az összes beteglétszám 4.4%-a. Április 3-ig bezárólag közülük 23 ember hunyt el.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik életüket vesztették a járvány következtében, pont olyan demográfiákba tartoztak, akiknél nagyobb volt a súlyos megbetegedés kockázata: a 23 főből 11 nyugdíjból visszahívott személy volt, 3 ember kivételével mindenki 50 felett volt, és 5 dolgozónak még korábbi krónikus is betegsége volt, köztük szív és érrendszeri probléma. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Ami ennél meglepőbb, hogy a 23 személyből csak 13 foglalkozott közvetlenül a betegekkel, és közülük is csak 2 foglalkozott a koronavírus-fertőzöttek légúti gyógyításával. Egyikőjüknek sem a fertőző betegségek volt a szakterülete, 8-an voltak műtőorvosok, 1 ápoló, 1 pedig EKG technikus volt.

A kutatók arra az álláspontra helyezkedtek, hogy vélhetően azok, akik megfertőződtek vagy meg is haltak, a járvány korai szakaszában kaphatták el a betegséget, amikor még nem állt rendelkezésre megfelelő védőfelszerelés.

A tanulmány szerint március 31-ig még nem volt ismert, hogy bárki is megbetegedett volna a 4600 egészségügyi dolgozó közül, akik Hupej tartományba, a járvány eredeti kirobbanási helyére rohantak, hogy foglalkozzanak a betegekkel.

A Baylor Gyógyszerészeti Egyetem National School of Tropical Medicine intézetének professzora és dékánja, Dr. Peter Hoetz, aki az orvosok és ápolók haláleseteit „pusztítónak” nevezte, ugyan nem vett részt a tanulmány kidolgozásában, de már a járvány kezdete óta arra figyelmeztet, hogy az egészségügyi dolgozók nagy veszélyben vannak.

„Ezt láttuk 2003-ban a SARS-1 esetén is, ezt láthattunk 2012-ben a MERS megjelenésénél is, és most újra ugyanezt látjuk. Kimondhatjuk, hogy ez a konkrét működési módja a koronavírus járványoknak. Látjuk, hogy elterjedt, és mégse tudtunk semmit se tenni, hogy megvédjük az egészségügyben dolgozókat. Ez szörnyű”.

tette hozzá a professzor.

Az egészségügyi dolgozók mellett semelyik demográfiát nem kíméli a koronavírus, és ez a számokban is mutatja a hatását: a világon már meghaladta a 2 milliót a fertőzöttek száma, akik közül sajnos cikkünk írásának pillanatában 156 345 fő el is hunyt, ám némi vigasz, hogy 583 ezer embernek sikerült felépülnie.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.