Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,750 $

ENSZ főtitkár: „Csak a vakcina juttathat minket vissza a normalitásba”

Antonio Guterres szerdán arról beszélt, reméli, hogy még év végéig megkapjuk a koronavírus elleni antiszérumot, ellenkező esetben egészen biztosan maradnak a korlátozások.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A COVID-19 járvány lebénította az egész világot, mindenhol a közösségi távolságtartás és az önkéntes karantén szigorú előírásai szerint élnek, a gazdaság és az egészségügy hatalmas krízisben van.

„Egy biztonságos és hatékony vakcina lehet az egyetlen eszköz, ami a világot visszatéríthetné a régi kerékvágásba. Emberi életek millióit és több billió dollárt is megmenthetne az ellenszer.” Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

mondta az ENSZ főtitkár.

Az 50 afrikai ország képviselőjével folytatott videókonferencia után hozzátette, fel kell gyorsítani a vakcina fejlesztését, később pedig az elérhetőségét annak érdekében, hogy az egész világon tudják hasonló szinten kontrollálni a pandémiát.

„Arra kell törekednünk, hogy 2020 év végére a nemzetközi részvényesek harmonizált és integrált hozzáállásával maximalizáljuk a vakcina bevetését világszerte”, nyilatkozta Guterres.

A főtitkár elárulta, hogy a március 25-én indított, 2 milliárd dollár adományt megcélzó ENSZ humanitárius alapba eddig a kitűzött összeg 20%-át sikerült összegyűjteniük.

A WHO hozzájárulásával eddig 47 afrikai országba tudtak koronavírus-teszteket juttatni. Megdicsérte a kontinens kormányait, hogy együttműködnek a világszervezettel és gyorsan cselekednek a pandémia megfékezésében különböző fontos óvintézkedésekkel.

Példaként megemlített több országot is. Ugandában a vállalkozások számára meghosszabbították az adóbevallási határidőt; Namíbiában a munkájukat elveszítő embereknek pótolják a fizetésük egy részét, a Zöld-foki Köztársaság élelmiszerrel támogatja a rászorulókat; Egyiptomban pedig csökkentették a gyárak adózását.

A koronavírus-járvány által legérzékenyebben érintett amerikai államban komoly intézkedéseket vezettek be:

https://liner.hu/new-yorkban-kotelezove-tettek-a-szajmaszkok-hasznalatat/

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.