Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,00 Ft
Euró
389,09 Ft
Font
452,18 Ft
Bitcoin
62,610 $

A koronavírus-válság mély lelki sérüléseket hagyhat bennünk

A fejlett, háborúktól és konfliktusoktól mentes, békés országokban ritka eseménynek számít a nemzeti gyász.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A koronavírus-járvány következtében emberi holttestek százai halmozódtak fel az egyik olasz kórház termeiben, miközben az ország orvosai és nővérei a még életben lévő betegeken próbáltak segíteni. Az Egyesült Államok több hullaháza is megtelt, így fagyasztóhelyiséggel rendelkező teherautókat kellett a klinikák közelébe rendelni. New Yorkban hatalmas tömegsírokat ástak, a hamvasztások pedig 24 órán keresztül megállás nélkül zajlanak. A betegek egyedül halnak meg, mert a nyugat-afrikai Ebola-járványhoz hasonlóan a hozzátartozóik és családjaik félnek attól, hogy elkapják a kórokozót, ezáltal pedig nincs lehetőségük a tisztességes gyászra.

A világon eddig 120 ezer ember maradt alul a koronavírussal szemben, viszont jó hír, hogy több országban a napi halálozások száma mérsékelt csökkenést mutat. Ennek ellenére a statisztikák alapján sokkal több áldozatra kell számítanunk főleg azok körében, akik már meglévő, krónikus betegségekben szenvednek. Soron kívül Orbán Viktor új helyettes államtitkárt nevezett ki

Nem csupán koronavírusban vesztik életüket az emberek, hanem többi más betegség miatt is, azonban a kijárási tilalom miatt őket sem tudják a szeretteik kellő tisztelettel elbúcsúztatni. A kórházakban bevezetett látogatási korlátozások és az egész világon szinte mindenhol érvényben lévő karantén miatt sajnos kijelenthetjük, hogy nem készültünk fel ekkora mértékű válságra sem fizikai, sem pedig lelki szempontból.

A gyásszal korábban már több kutatás is foglalkozott. Az egyik 2015-ben megjelent tanulmányban azokat a gyerekeket vizsgálták, akik tömegszerencsétlenségben, terrortámadásban vagy háborúban veszítették el közeli hozzátartozóikat. Kiderült, hogy ez a trauma egész életen át kitartó, súlyos pszichológiai problémákat okozott náluk. A szeptember 11-i terrortámadást túlélő személyeknél észrevették, hogy egy ún. „komplikált gyászt” kellett megélniük, amely egy hosszú távú, komoly lelki megterhelést jelent. A veteránok körében gyakrabban tapasztalták a poszttraumatikus stressz szindróma, a depresszió és a szorongás tüneteit, többen pedig öngyilkosságot kíséreltek meg.

A ruandai népirtás túlélői esetén a kutatók az ún. „feldolgozatlan gyász” jelenségét fedezték fel, ami a háború közben elmaradt tradicionális temetés miatt lépett fel és súlyos mentális zavarokhoz vezetett. A 2004-es indiai-óceáni cunami hasonló tömegsokkot váltott ki az emberekből, többen a mai napig nem tudták feldolgozni a történteket.

A mostani pandémia több szempontból is különbözik a felsorolt katasztrófáktól, viszont van egy saját stresszora – félünk, hogy elveszítjük idős szeretteinket és nem tudjuk majd kellő módon, a hozzá illő méltósággal meggyászolni.

A Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve a meghosszabbodott gyász szindrómáról (PGD) azt írja, hogy a tragédia után hat hónapnál tovább tart és a személyen a szeparációs stressz, korlátozott közösségi működés, zavarodottság és sokk, valamint szomorúság és a depresszió tünetei mutatkoznak. Miután az emberek többsége jelenleg egyedül van otthon, elzárva a külvilágtól, ezért sokkal nagyobb az esélye a szorongás kialakulásának. Többek elméjét eluralhatják a vészjósló gondolatok, ez pedig pánikrohamokhoz vezethet, amelyet könnyen össze lehet téveszteni olyan komoly szervi betegségekkel, mint a szívinfarktus. A szakemberek szerint fontos lenne kiépíteni egy mentális segélyhívó szolgáltatást, ami segíthet a lelkiekben padlóra került embereken.

Nagyon fontos, hogy az egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók gyászát is enyhítsük. Gondolhatnánk, ők már hozzá vannak szokva a halálhoz, viszont ilyen mértékű tragédiára nem készülhettek fel. Könnyen lehet, hogy saját szemük láttára fertőződhet meg az egyik munkatársuk, aki később életét vesztheti, így pedig még súlyosabbá válhat a helyzet.

A kórházakban sajnos mindenkinek van oka gyászolni. Az orvosok gyászolják a pácienst, akin nem tudtak segíteni. A betegek gyászolják az egészségüket, amikor kiderül, hogy elkapták a koronavírust. A rezidensek és orvosgyakornokok gyászolják az ideális világképüket, ami a szemük láttára oszlik szét.

Soha nem volt nagyobb súlya a biztató szavaknak, mint a jelenleg zajló járvány idején. Az orvosoknak oda kell figyelniük, hogy még a legkilátástalanabb helyzetben lévő pácienseket is ösztönözzék és tartsák bennük a lelket. Sokszor azonban ez sem elegendő és a védőfelszerelésekbe talpig felöltözött szakembereknek végig kell nézni, ahogy valaki a kegyetlen, fulladásos tünetek után feladja a küzdelmet.

„Van, hogy hozzá sem érhetünk a beteghez, csak beállítjuk az oxigén szintjét és figyeljük, mi történik. Sokszor használhatatlannak és erőtlennek érezzük magunkat”, nyilatkozta nemrég az egyik New York-i sürgősségi osztályon dolgozó orvos.

Claire Bidwell Smith pszichológus három könyvet is írt a gyászról, elmondása szerint a mostani időszak a legsűrűbb a karrierjében, mivel nagyon sok lelki fájdalmakra panaszkodó embert fogad online. Úgy gondolja, hogy a pandémia alatt a közösségi gyászt mindenki másként fogja megélni, azonban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk saját egészségünkre és dinamikusan alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez. Elhúzódhat a gyászolás, viszont ha sikerül legyőznünk a vírust, akkor az egy óriási megkönnyebbülést okozó katarzishoz vezethet.

„Szerintem egy hatalmas társadalmi gyásszal kell majd szembenéznünk, ami a teljes emberiségre hatni fog. Szívszorító, amit látunk és egyelőre nem volt időnk felfogni a helyzetet. Ehhez még egészen biztosan visszatérünk majd.”

összegezte a pszichológus.

A sebek örökre megmaradnak, de minden sérülés mögött egy komoly harc története rejlik. Ha győztesen szeretnénk távozni a koronavírus ellen folytatott háború láthatatlan csatamezőiről, akkor be kell tartanunk minden intézkedést, így pedig a gyászunk is sokkal emberibb és könnyebb lesz.

A lelki fájdalmakról az alábbi cikkünkben is írtunk:

https://liner.hu/kigyogyult-koronavirusos-beteg-ket-napon-at-sirtam-mikor-megtudtam-hogy-pozitiv-lett-a-tesztem/

Fontos információk jelentek meg Kína elnökének budapesti látogatása kapcsán

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén is fokozott ellenőrzésre kell számíatani a kínai elnök érkezése miatt.