Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,83 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
64,143 $

A legtöbb ember zöldebbnek tartja magát az átlagnál

A Göteborgi Egyetem által készített tanulmányból kiderült, hogy a legtöbben zöldebbnek tartják magukat az átlagnál – tévesen, ez pedig csökkenti a motivációjukat arra, hogy környezet-barátabban cselekedjenek.

Greenbox

Kiss László

Szerkesztő

A Göteborgi Egyetem által készített tanulmányból kiderült, hogy a legtöbben hajlamosak arra, hogy túlértékeljék, mennyire környezetbarát az életstílusuk, és azt gondolják, hogy „zöldebbek”, mint az átlag. A tanulmányban 4000 ember vett részt, összesen négy országból: Svédországból, az Egyesült Államokból, Angliából és Indiából.

A tanulmány szerzője, Magnus Bergquist ezt mondta az eredményről: „Az eredmények arra a tendenciánkra mutatnak rá, hogy gyakran túlbecsüljük a saját képességeinket. Ez egybecseng korábbi tanulmányokkal, amelyekben az emberek többsége őszintébbnek, kreatívabbnak és jobb vezetőnek tartotta magát az átlagnál.” Soron kívül Újabb gyanúsítottja van a halálos Árpád hídi gázolásnak

Ez a tanulmány is megmutatja, hogy túlzottan optimisták vagyunk magunkkal szemben, vagy érvényes a „jobb, mint az átlag” hatás, ami a környezetbarát viselkedésünk kapcsán is befolyásol minket.

Bergquist arról kérdezte a résztvevőket, hogy mennyire van hatással a fenntarthatóság és a környezetbarát viselkedés a cselekedeteikre. Például arról kérdezte a résztvevőket, milyen gyakran vesznek környezetbarát termékeket, mennyire figyelnek a háztartásukban arra, hogy mennyire spórolnak az energiával, milyen gyakran vásárolnak műanyag táskákat és szatyrokat, illetve mit gondolnak, hogyan viszonyulnak ilyen tekintetben az átlaghoz.

A válaszadók többsége környezetbarátabbnak tartotta magát az átlagnál, legyen szó a barátaikról vagy idegenekről. Viszont Bergquist szerint a válaszaik nincsenek összhangban a valósággal. A résztvevők gyakran túlbecsülik azokat a tevékenységeiket, amelyeket gyakran végeznek.

Bergquist szerint az emberek motivációját csökkentheti az, hogy úgy gondolják, többet tesznek a környezetért, mint az átlag – emiatt a mentalitás miatt kevésbé figyelnek a környezetbarát cselekvésre.

Az egyik lehetőség a hibás érzékelés kijavítására az, ha megpróbálunk egy reálisabb, objektív képet kialakítani arról, hogy mennyit teszünk a környezetért.

„Az egyik lehetőség a hibás vélemény megváltoztatására, hogy informáljuk az embereket arról, hogy igazából mások környezetbarát módon cselekszenek, így normává válhat a környezetbarát viselkedés. A szociális normák erre a területre is hatással vannak, ezt tudjuk korábbi tanulmányokból.”

Eddig még nem látott iPhone-t dobhat piacra az Apple

Egy friss elemzői jelentés szerint az Apple egy karcsúbb, kisebb kijelzővel rendelkező iPhone modellt dobhat piacra 2025-ben.