Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,54 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
452,92 Ft
Bitcoin
63,230 $

Földrengések követte az Etna nagyobb kitörését

Meglehetősen nagy aktivitást mutatott az elmúlt napok során Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja, az Etna, amely hétfőn este vulkáni köveket és hamut lőtt a kitörésével a levegőbe, majd egy egyórás lávafolyam vette kezdetét a vulkánon

Catania, 2020. december 14. Lávafolyam hömpölyög az Etnából, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjából a szicíliai Catania város közelében 2020. december 14-én hajnalban. MTI/AP/LaPresse/Davide Anastasi
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Meglehetősen nagy aktivitást mutatott az elmúlt napok során Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja, az Etna, amely hétfőn este vulkáni köveket és hamut lőtt a kitörésével a levegőbe, majd egy egyórás lávafolyam vette kezdetét a vulkánon – írja az Euronews.

Az elmúlt néhány nap folyamán legalább három különböző kráterben mentek végbe kitörések és robbanások, de ezek nem jelentenek különösebb veszélyt a környékre – írják az ANSA hírügynökségre támaszkodva. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Mint arról a La Repubblica alapján a Telex is beszámolt, kedden este fél 10 magasságában egy 4.4-es erősségű, nagyjából tíz másodpercig tartó földrengés rázta meg Szicíliát, és többek között Palermóban, Ragusában, Szirakúzában és Cataniában is lehetett a hatásait érezni.

Mint az olasz lap is beszámolt róla, a földrengés epicentrumát úgy saccolják, hogy a tenger alatt, a szigettől délre, mintegy 30 kilométeres mélységben lehetett. Giuseppe Cassi, Ragusa polgármestere elmondta, egyelőre nem tudni arról, hogy a földrengés és a kitörés jelentősebb károkat okozott volna.

A Telex beszélt egy helyi férfival, aki arról számolt be a hírportálnak, hogy a földrengés hatására az embereket nem nagyon foglalkoztak a járványügyi szabályokkal, hanem kiszaladtak az utcára, és az időseket is kivitték az otthonokból. Egy másik, Comisóban élő férfi pedig így írta le a helyzetet:

„Nagyon féltem, minden remegett. Sokan kimenekültek, és még mindig az utcán vannak. A feleségem Lascariban van, Palermo közelében, és ő is érezte”

Az Etna kitöréséről egyébként látványos felvételek lepték el a közösségi médiát, ahogyan a vulkánkitörés a magasba lövi a vulkáni hamut és kőzetet. Nem ritkák az ilyen felvételek, különösen az Etna aktivitása miatt.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.