Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

A tokiói olimpia főszervezője szerint a 2021-es megrendezés sem biztos

Az olimpiai játékok rendezéséért felelős ügyvezető igazgató szerint az eredetileg idén júliusra tervezett sporteseményt a COVID-19 pandémia elnyúlása miatt a 2021-es megrendezéshez képest is akár még egy évvel eltolhatják.

Sport

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Pénteken Mutó Tosiró arról beszélt, hogy a Japánban zajló koronavírus-járvány akár jövő nyárig is kitarthat. A pesszimista hozzáállását azzal magyarázta, hogy az országban senki sem tudja megjósolni a pandémia tényleges hosszát.

„Azt a döntést hoztuk, hogy egy évvel elhalasztjuk a játékokat. Ez azt jelenti, hogy keményen kell dolgoznunk az előkészítéséhez. Nagyon reméljük, hogy a jövő évre az emberiség túl lesz a válságon, de nem mondhatjuk biztosra, hogy ez 2021 júliusára meg fog történni.” Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

mondta az igazgató.

Mutó hozzátette, hogy az alternatív tervek helyett most a járvány legyőzése a fő cél, az olimpiai játékok időpontja pedig csak ezután jöhet szóba. A 2021-es megrendezés elméletileg tökéletes opció, gyakorlatban azonban az egészségügyi helyzettől függ majd a dolog.

A japán sajtó szerint az olimpia elhalasztása körülbelül 2-6 milliárd dollárjába került a kelet-ázsiai országnak. Amikor Mutót erről kérdezték, óvatosan válaszolt: „A 2020-as tokiói olimpia kapcsán nagyon sok biztosítási szerződésnek kell eleget tennünk. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a halasztás milyen mértékben befolyásolja ezeknek a kifizetését.”

Szerdán a japán hatóságok bejelentették, hogy a játékok szimbólumának számító olimpiai lángot egy titkos helyre szállították.

„Miután az olimpiai fáklyával való futást eltörölték, a lángot biztonságba kellett helyeznünk. A jövőben egészen biztosan kiállítjuk majd és meg lehet nézni, azonban a jelenlegi bizonytalan helyzet miatt egyelőre távol tartjuk a közönségtől.”

összegezte Mutó Tosiró.

Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden hét prefektúra területére veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében. A Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai alapján a pozitív COVID-19 esetek száma 5 500-ra emelkedett, ezek közül pedig 99-en vesztették életüket.

A kormány járványra tett késői válaszát több szakember és kormányzati képviselő is kritizálta. Tokió kormányzója, Koike Jurikó a kórokozó terjedésének lassítása érdekében bezáratta a város több üzletét és gyárát, a lakosságot pedig arra kérte, hogy tartsák meg önuralmukat és maradjanak otthon.

Nem az olimpia az egyetlen sportrendezvény, amit el kellett halasztani idén. A wimbledoni tenisztornán át a különböző labdarúgó-, kosárlabda és jégkorongbajnokságokon keresztül a Forma-1-es nagydíjakig minden eseményt lefújtak vagy határozatlan időre elnapoltak.

Elemzésünkben a patológusok szemszögéből vizsgáltuk a járványt:

https://liner.hu/mi-tortenik-a-koronavirus-aldozatainak-holttestevel/

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.