Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,22 Ft
Euró
396,91 Ft
Font
476,95 Ft
Bitcoin
63,496 $

Nem tudhatjuk pontosan, mennyire hatásosak a házilag készített maszkok

A National Academies of Sciences, Engineering and Medicine kutatói a Fehér Háznak címzett levelükben szerdán arra figyelmeztettek, hogy az otthon készült szájmaszkok hatékonyságát lehetetlen megítélni.

Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai nemzeti akadémia szakemberei egy útmutatót adtak ki az Egyesült Államok hatóságainak, amelyben arra szólítottak fel mindenkit, hogy viseljenek maszkot abban az esetben, ha valaki érzi magán az enyhébb tüneteket.

A hivatalos levélben közlik, hogy a maszkok effektivitása nagyban függ a minőségüktől. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagból készült, milyen vastag és hogy mekkora felületen védi az arcunkat. Soron kívül Magyar Péter célja, hogy fél éven belül megelőzzék a Fideszt

A koronavírus elsősorban a levegőbe tüsszentéssel vagy köhögéssel kibocsájtott cseppecskékkel terjed.

A legújabb kutatások alapján azonban az akár 5 mikron nagyságú részecskék is veszélyesek lehetnek, amelyek egy egyszerű beszéd vagy légzés során könnyűszerrel bioaeroszolként a levegőbe kerülhetnek. Azt, hogy a terjedés pontos mechanizmusa milyen módon zajlik, egyelőre nem tudják.

A tanulmány szerint minél vastagabb egy maszk, annál hatékonyabb, azonban a túlságosan sok rétegből álló védőfelszerelés egyrészt kényelmetlen lehet, másrészt pedig ájuláshoz vezethet.

Arról nem készült semmilyen hivatalos publikáció, hogy mennyire fontos a maszk arcra való illeszkedése. Egyes orvosok véleménye szerint azonban a rosszul felhelyezett védőeszköz széleire izzadságcseppek tapadhatnak, amelyen megtelepedhetnek a fertőző részecskék is.

Egy másik kutatás bebizonyította, hogy a pólókból, törölközőkből és egyéb ruhaanyagokból készített maszkok minimális védettséget biztosíthatnak a légzés során keletkező nanorészecskékkel szemben, viszont az aeroszolizált fertőzésektől egyáltalán nem védik meg a viselőjüket.

Közben egy másik érdekes tanulmány is megjelent:

https://liner.hu/a-korabban-gondoltnal-nagyobb-tavolsagot-kell-tartani-futasnal-es-kerekparozasnal/

Magyar Péter Vogel Evelin felvételeiről: lehetnek rajta kellemetlen részek

Ugyanakkor hozzátette, ezeken a felvételeken nem lesznek hallhatóak bűncselekmények, ahogyan árulás sem.