Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,51 Ft
Euró
385,92 Ft
Font
449,95 Ft
Bitcoin
62,757 $

Svédország a környezettudatosság jegyében a saját atomerőműveit ugyan bezárja, más országban viszont újat épít

Annak ellenére, hogy Svédország elkötelezte magát a teljes mértékben megújuló energia alapú energiaellátás mellett, melynek jegyében az összes atomerőművét bezárja a közeljövőben, ez nem gátolja meg abban, hogy a közvetlen szomszédságban lévő Észtországban ne építsen új erőművet.

Greenbox

Nagy Noel

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy Svédország elkötelezte magát a teljes mértékben megújuló energia alapú energiaellátás mellett, melynek jegyében az összes atomerőművét bezárja a közeljövőben, ez nem gátolja meg abban, hogy a közvetlen szomszédságban lévő Észtországban ne építsen új erőművet.

Ellentmondásba keveredett a svéd állam az energiaellátás terén. Svédország az egyik elsőszámú szószólója annak, hogy a környezetünk védelme érdekében át kell állni a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazására, és nyíltan álltak ki a továbbra is környezetvédelmi vita tárgyát képező atomerőművekkel szemben. Soron kívül Nincs megállás az esküvők árának emelkedésében

Ennek fényében már korábban bejelentették, hogy bezárják az egyik ország atomerőművet az év végén, és fokozatosan a teljes energiaellátást zöld alapra helyezik. Ezzel szemben érdekes a Vattenfall nevű állami kézben lévő svéd vállalat döntése, hogy megállapodást kötöttek Észtországgal új atomerőművek létesítésére.

Torbjörn Wahlborg, a Vattenfall elektromos áramellátásért felelős igazgatója az SVT országos tévécsatornának nyilatkozva jelentette be, hogy megszületett a megállapodás az észtekkel, hogy a bezárt atomerőműhöz hasonló reaktoroknak fognak felépíteni, és a cég észt partnere, a Fermi Energia már vizsgálja a lehetőségeket a reaktorok potenciális helyszínére.

Lars Hjälmereed, a svéd Mérsékelt Párt szóvivője elmondta, hogy „felettébb érdekes” a svéd kormány lépése, hogy míg országon belül bezárják az atomerőműveket, a Baltikumban újakat építenek. „Szeretném ezt látni Svédországban is, hogy így beruháznak az atomenergiába” – tette hozzá az SVT-nek.

Lars Beckman, a Mérsékelt Párt képviselője pedig a logikát hiányolja a svéd kormány részéről:

„Az állami tulajdonban lévő Vattenfall bezárja a svéd atomerőműveket, de a szomszédos országokba újakat épít. A kormány be akarja zárni a Bromma repteret, és késlelteti az Arlanda felújítását, de azért Vietnamban új repülőterekre ad támogatást. Tényleg úgy gondolja a kormány, hogy logikusak az intézkedéseik?”

Több mint 20 hajó égett porrá Horvátországban egy kikötőtűzben (fotók)

Nagy tűzvész pusztított Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében, aminek következtében több mint 20 hajó semmisült meg.

Zinedine Zidane 51 évesen is zseni a pályán (videó)

Ebből is látszik, hogy Zinedine Zidane ideje korán vonult vissza, aki még 51 évesen is fitt, és látványos dolgokra képes a labdával.