Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,36 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
454,69 Ft
Bitcoin
58,525 $

„Mindannyian el fogjuk kapni” – Egy nővér megrázó beszámolója a detroiti Henry Ford kórházból

Egy nővér beszélt a Business Insiderrel részletesen arról, milyen az élet az egyik legfertőzöttebb amerikai kórházban.

Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, az egyik detroiti kórház, a Henry Ford dolgozói közül már több, mint 700-an elkapták a koronavírust. Bár magában a városban még messze nem tetőzik a betegség, ha ránézünk New Yorkra, ahol kedden több, mint 74 ezer aktív eset volt, könnyű elképzelni, milyen irányt fognak venni a dolgok.

Erről beszélt egy, saját kérésre csak Douglas néven emlegetett nővér is, akit a Business Insider kérdezett meg arról, milyen állapotok uralkodnak most a kórházban. Douglas szerint egyelőre még bírják kapacitással a terhelést, de szintén New York számait felidézve aggodalmának adott hangot, hogy mi lesz később. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

„Egyre több orvos, nővér, és egyéb dolgozó dől ki naponta, mivel elkapják a betegséget, és így nem jöhetnek be dolgozni. Az intenzív osztály hamar betelik nagyon beteg emberekkel. Ennél pedig csak rosszabb lesz, és mivel új kórházat nem tudunk építeni, az osztályokat alakítjuk át intenzívvé.” – mondja.

Douglas arról is beszélt, hogy a készleteik még nincsenek fogytán, de a félsz mindenkiben ott van, hogy ez nem mindig lesz így. A legtöbb felszerelést spórolás céljából elzárva tartják, egy ember napi egy maszkot használhat, ami miatt sokan aggódnak, hogy amennyiben véletlenül eltörik a sajátjukat, már nem kapnak újat.

Bár Douglas maga nem az intenzív osztályon dolgozik, elég rémisztő, amiről beszámolt. Elmondása szerint volt olyan 12 órás műszakja, aminek ideje alatt hárman hunytak el a kórházban, ami azért nagyon furcsa, mert vannak, akik sokkal enyhébb tünetekkel megússzák az egészet.

Arról is mesélt, hogy onnan látni, hányan vannak betegszabadságon, ha ránéz a beosztásra. Általában napi egy-két nyílt műszak szokott lenni a naptárban, manapság ez akár napi 6-7 is lehet. „Az a közmegegyezés, hogy a kórházban mindenki el fogja kapni. Arra kell figyelnünk, hogy ne adjuk tovább.”

Éppen ezért Douglas rutinjába bekerült, hogy amikor hazaér, a garázsban levetkőzik, fertőtleníti a ruháit, aztán egyenesen a fürdőbe megy, majd zuhanyzás után a szobájában barikádozza el magát, hogy óvja édesanyját. Szerinte az a legnagyobb kihívás, hogy pozitívak maradjanak, miközben távol kell maradniuk a családjuktól:

„Vannak orvosok, ápolók, akiknek újszülöttjeik vannak otthon, és emiatt a padláson alszanak. Aztán bejönnek munkába, és mindenki nagyon beteg, és a családjuk nem látogathatja őket a korlátozások miatt. Voltak, akik a haldokló szeretteiktől nem tudtak elbúcsúzni. Nehéz ennyi negatív energia közepette pozitívnak maradni. Szeretjük a munkánkat, szeretünk gondoskodni az emberekről, akiknek segítsége van szüksége… De ez őrli az embert.”

Tarlós Vitézyről: elég nagy arc kell ahhoz, hogy valaki ilyen nyilatkozatokat tegyen

Budapest volt városvezetője őszinte véleményt fogalmazott meg az egykori BKK-vezért illetően.

Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

Jó néhány kültéri medencét már kinyitottak húsvétra, a következő nagyobb medencebeüzemelési hullám azonban a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, míg máshol csak június végén lesz nyitás.