Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

A dél-koreai szupervonat 1019 km/h sebességre is képes

A dél-koreai szupervonat rekordot döntött a maga 1019 km/h sebességével, az eddigi leggyorsabb szerelvény ugyanis 1000 km/h teljesítményre volt képes

Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A dél-koreai szupervonat rekordot döntött a maga 1019 km/h sebességével, az eddigi leggyorsabb szerelvény ugyanis 1000 km/h teljesítményre volt képes – adta hírül a HVG.

A hyper-tube technológiával működő vonat elképesztő sebességét a kifejezetten erre a célra épített cső alakú tesztpályán hozta. A technológia lényege az, hogy a szupervonat egy környezettől teljes mértékben elzárt, vákuumszerű csőrendszerben közlekedik. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Mindez nagy hasonlóságot mutat Elon Musk hyperloop elnevezésű (egyelőre elméleti síkon létező) technológiájával, mely szintén hasonló elven működik.

A további fejlesztésekig és tesztelésekig a szupervonat nem szállít utasokat, azonban a feltételezések szerint a koreai utazóközönség akár már 2024-ben igénybe veheti az elképesztő sebességgel száguldó szupervonatot. Az eddigi számítások alapján a forradalmi szerelvény akár 30 percre is lecsökkenthetné a jelenleg 3,5 órát felölelő Szöul-Puszan vasúti távot.

A fent említett hyperloop technológia Amerikában már fejlesztés alatt áll, a Virgin Hyperloop vállalat két dolgozója egy fél kilométeres tesztpályán próbálta ki a szupervonatot, bár egyelőre csak 172 km/h sebességet tudtak kicsikarni a szerelvényből. A hírek szerint ez még nem a végleges sebesség, ahogyan a dél-koreai szerelvény, úgy az amerikai szupervonat is hosszú tesztek és kísérletezések előtt áll még.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.