Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,68 Ft
Euró
386,83 Ft
Font
449,71 Ft
Bitcoin
62,754 $

Egy új tanulmány szerint az egészségügyi maszkok lassítják a koronavírus terjedését

Egy új tanulmány szerint igaz az, hogy az egészségügyi maszkok tényleg hatékonyak a koronavírus ellen, és képesek lassítani a járvány terjedését.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

A Nature Medicine szaklapban publikált tanulmányt a Maryland Egyetem és a Hongkong Egyetem kutatói készítették, ami kimutatta, hogy az egészségügyi maszkok viselése jelentősen lecsökkenti a fertőzött emberek szájából kilégzésre kerülő, levegőben terjedő vírustestek terjedését.

A kutatómunka ugyanakkor nem mondja ki azt, hogy a maszk viselője 100%-osan védve van a betegségtől, viszont egyértelműen kimutatható a terjedés lassulása, ami különösen azért fontos, mert több adat alátámasztja, hogy a koronavírus-fertőzöttek 25%-a tünetmentes, ergo vélhetően fogalmuk sincs arról, hogy terjesztik a járványt. Soron kívül Napsütéssel köszönt be a kedd, csak futó záporokra van kilátás

A tanulmány során a kutatók a Dr. Don Milton által megalkotott „Gesundheit II” nevű szerkezetet használták a levegővételek vizsgálatához, amivel 246 embert tanulmányoztak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a légúti fertőzések terjedését 30-40%-ban képes lassítani egy egészségügyi maszk viselése. A tanulmány a koronavírus mellett az influenza és a rhinovírus terjedését is vizsgálta.

Annak érdekében, hogy jobban elterjedjen a maszkok viselete, és ezáltal lassuljon a járvány terjedése, szigorítani kell a maszk viseletére vonatkozó rendelkezéseket, mint ahogy az történt Csehországban például Csehországban, ahol erősen ajánlottá tették ezen védőfelszerelések viseletét. Dr. Milton úgy fogalmazott:

„A maszk viselése nem az első védelmi vonal, de jelenleg ez az egyetlen, amit utolsó kétségbeesésünkben tenni tudunk”.

Dobrev Klára hajlandó lenne együttműködni Magyar Péterrel

Mint mondta, „mindenkivel hajlandó kooperálni, aki Orbán Viktor rendszerét akarja lebontani”.