Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,14 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
63,254 $

A tüdőrák vezeti a halálozási statisztikákat az egész világon

Az összes daganatos megbetegedés mintegy 11,6 százalékát teszi ki a tüdőrák, ami egyben az egyik leghalálosabb formája ezen elváltozásoknak.

Bhopál, 2020. április 9. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő férfi beedit, tendulevélbe csomagolt, mintegy 10-20 százaléknyi dohányt tartalmazó dél-ázsiai cigarettát szív az indiai Bhopálban 2020. április 9-én. MTI/EPA/Szandzsív Gupta
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az összes daganatos megbetegedés mintegy 11,6 százalékát teszi ki a tüdőrák, ami egyben az egyik leghalálosabb formája ezen elváltozásoknak.

Az egész világon évente 1,74 millió ember esik áldozatául a tüdőráknak. A daganatok.hu bejegyzésében a novemberi Nemzetközi Tüdőrák Hónap alkalmából arról írnak, hogy míg a közepes jövedelemmel rendelkező országokban a vastagbélrák túlélési aránya 71 százalék, a mellráké 85 százalék, a prosztataráké pedig 99 százalék, addig a tüdőrák esetében ez a ráta mindössze 19 százalék. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

Hiába tiltották be több nyilvános helyen is a dohányzást, egyre több fiatal dönt úgy, hogy cigaretta után nyúl, emiatt 2030-ra 2,89 millió főre növekedhet a tüdőrákkal diagnosztizált páciensek száma. Bizonyított tény, hogy a cigarettában és egyéb dohánytermékekben található adalékanyagok és füst a legnagyobb kockázati faktor, ezek a kémiai vegyületek ugyanis erősen rákkeltők.

Mivel maga a hatóanyag, a nikotin erős függőséget okoz, ezért a leszokás sokaknak nehéz feladat lehet, így a füstben található kátrány és szén-monoxid napról napra roncsolja a belső szerveket. A passzív dohányzás szintén komoly problémát jelent, hiszen kiderült, hogy egy füstös helyen eltöltött 2 óra ugyanannyit jelent, mintha a nemdohányzó 4 szál cigarettát szívott volna el – olvasható az Index elemzésében.

Rendkívül fontos, hogy 50 év felett évente legalább egyszer elmenjünk szűrővizsgálatra, mivel a korai diagnózisnak óriási jelentősége van, hiszen a tüdőrák kezdeti stádiumában még minimális az esélye az áttéteknek.

Ha már létrejöttek a daganatos szövetek a szervezetben, akkor alapvetően négy fő tünet jelentkezhet, úgymint a köhögés vagy annak megváltozása, vérköpet megjelenése, légszomj, illetve mellkasi fájdalom.

A beteg gyakran lehet tünetmentes is, ezért leggyakrabban csak véletlenül, egy másik orvosi vizsgálat során észlelik az elváltozásokat, amiket ekkor már nehéz kezelni, így az elhalálozás legtöbb esetben sajnos elkerülhetetlen.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.

Busz alá szorult egy elgázolt ember Zuglóban

Újabb súlyos baleset történt, most Zuglóban, ahol elgázolt egy embert egy busz, majd a jármű alá szorult.