Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Hiába dőlnek a napi rekordok, Trump nem ment el a fontos járványügyi találkozóra

Nem vett részt az utolsó G20 virtuális találkozóján Donald Trump, leköszönőben lévő amerikai elnök, ahol a téma a koronavírus-járványra adott válasz globális összehangolása lett volna

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Nem vett részt az utolsó G20 virtuális találkozóján Donald Trump, leköszönőben lévő amerikai elnök, ahol a téma a koronavírus-járványra adott válasz globális összehangolása lett volna – számolt be róla a CNBC.

A G20 – amely a világ 20 legnagyobb gazdaságát magába tömörítő szervezet, melynek tagjai többek között Németország, Franciaország, Dél-Korea és Szaúd-Arábia – legutóbbi találkozóján az érintett ország vezetői különböző videóüzeneteket küldtek egymásnak a COVID-19 járvány témájában, ám Donald Trump valamiért kimaradt ebből. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Azért is meglepő fordulat ez, mert a G20-ak legutóbbi virtuális találkozóját megnyitó rendezvényen még a többi G20-as vezetőhöz hasonlóan részt vett. A Szaúd-Arábia által tartott nyitóünnepet követően azonban Trump a virginiai golfpályájára utazott, ahol az elmúlt heteket töltötte főként, az elnökválasztás elvesztése óta.

A Fehér Ház erre reagálva egy közleményt is kiadott szombaton, ahol jelezték, hogy Trump elnök már tárgyaltak a G20-as vezetőkkel, és megegyeztek abban, hogy újra növekedő pályára kell állítani a világgazdaságot, valamint meg kell védeni a munkákat a járvány közepette is. Kiemelték a közleményben, hogy az USA megerősítettek a G20-as vezetőket a jövőbeli növekedés fontosságának témájában.

Nem volt tiszta már korábban sem, hogy Trump egyáltalán részt vesz-e elnöki ciklusa utolsó G20-as konferenciáján, és már erre nem is sok esély van, mivel nem szerepel a menetrendben, hogy felszólal a konferencia további részében. A küzdelem viszont továbbra sem ért véget a járvány ellen, amely már több mint 1.3 millió ember életét követelte.

A G20-as vezetők a találkozón eközben megegyeztek arról, hogy igazságosan kell elosztani a világban a jövőben elfogadásra kerülő koronavírus-vakcinákat, valamint azt is deklarálták, hogy meg kell erősíteni az Egészségügyi Világszervezetet, amelynek a járvány elleni harc és a vakcinák igazságos elosztásának élére kell állnia.

Emmanuel Macron francia elnök arra szólított fel, hogy egy olyan együttműködést kell megvalósítani a vakcinák elosztása során, amelynek révén a legkevésbé fejlett országok is hozzájuthatnak az oltóanyaghoz, míg Angela Merkel német kancellár szerint sokkal több pénzt kell biztosítani az országoknak, hogy meg tudják a vakcinát fizetni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Ororszország készen áll arra, hogy világszerte szétossza a Szputnyik V nevű vakcináját, és már megerősítette, hogy már előrehaladott stádiumban van még két vakcinájuk is. Hasonlóról beszél Hszi Csin-Ping, Kína elnöke is, aki szintén kiemelte, hogy készen áll megosztani másokkal a kínai vakcinákat.

Trump távolmaradásának pedig a szimbolikus térben sincs túl jó üzenete, mivel az Egyesült Államokban rekord mennyiségű fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napokban. Csak pénteken 195 500-nál is több fertőzöttet, és 1800 halálos áldozatot regisztráltak az USA-ban, miközben több mint 82 000 ember fekszik kórházban országszerte.

Bőnyi iskolai késelés: javítóintézetbe kerül a 12 éves elkövető

30 napra rendelte el a Győri Járásbíróság annak a 12 éves lánynak a letartóztatását, aki szívtájékon szúrta osztálytársát.