Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,65 Ft
Euró
392,58 Ft
Font
464,10 Ft
Bitcoin
55,686 $

Az éttermekben, edzőtermekben és kávézókban leselkedik ránk a legnagyobb veszély

A Nature folyóiratban kedden megjelent tanulmányól az derült ki, hogy a kávézók, szállodák, edzőtermek és éttermek látogatottságának csökkenése jelentősen lelassíthatja a vírus terjedését.

...svg content...Torino, 2020. október 31. Zárva tartó kávézó Torinóban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt az olasz kormány október 26-án elrendelte, hogy a vendéglátóhelyek átmenetileg csak este 6 óráig tarthatnak nyitva. MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco
Egészség/Életmód
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nature folyóiratban kedden megjelent tanulmányól az derült ki, hogy a kávézók, szállodák, edzőtermek és éttermek látogatottságának csökkenése jelentősen lelassíthatja a vírus terjedését.

A számok azt mutatják, hogy ha a fent említett helyek látogatottsága jelentősen csökken, úgy akár 80 százalékkal csökkenthető a fertőzések száma. Jure Leskovec, a tanulmány szerzője és a Stanford Egyetem informatikai docense megosztotta azt is, hogy jelentős különbségeket találtak a különböző etnikumok esetében is – idézte a CNN. Soron kívül Alaptörvény-ellenesnek nyilvánították a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzést

A Stanford és a Northwestern Egyetem kutatói telefonos helymeghatározással modellezték a vírus terjedését a 10 legnagyobb amerikai városban, egészen pontosan: Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Fransisco és Washington DC területén. A kutatást összesen 98 millió ember óránkénti mozgásának feltérképezésével végezték, március és május között.

A kutatók megvizsgálták az adott területek koronavírus-esetszámait, illetve azt, hogy az emberek milyen gyakorisággal látogattak „népszerű helyeket”, beleértve az élelmiszerüzleteket, edzőtermeket, kávézókat, orvosi rendelőket, vallási intézményeket, szállodákat és éttermeket.

„Nagy átlagban a metróállomások környékén szolgáltatást nyújtó éttermek, edzőtermek, szállodák, kávézók és vallási intézmények produkálták a legnagyobb fertőzésszámot az újranyitás után” – írták a tanulmányban. A modell alapján minél zsúfoltabb volt egy hely, annál súlyosabb volt a fertőzés terjedése is.

A népszámlálási adatok alapján pedig arra jutottak, hogy a legalacsonyabb jövedelmű területeken élők nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg – részben azért is, mert a kisebb területeken nagyobb zsúfoltság alakul ki. „Modellünk előrejelzése szerint egy élelmiszerboltban tett látogatás akár kétszer is veszélyesebb lehet az alacsonyabb jövedelműek számára, mint a magasabb jövedelműeknek” – fogalmazott Leskovec.

Bár az adatok egészen egyértelmű képet mutatnak a helyzetről, a kutatók kiemelték, hogy az eredmények csupán szimuláció részei, tehát nem történt valós kísérlet, ennek okán az adatok nem reprezentatívak.

Vitézy Dávid is reagált az Alkotmánybíróság határozatára, szerinte teljes újraszámlálásnak kell következnie

Tovább folytatódik a főpolgármester-választás körüli jogi harc a szavazatok újraszámlálásáért.