Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,44 Ft
Euró
389,01 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
63,604 $

A koronavírus miatti lezárások megváltoztatták a Föld rezgését

Az emberek tevékenysége által keltett szeizmikus zajok alábbhagytak az elmúlt hónapokban. A geológusok szerint ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy bolygónk szó szerint lenyugodott.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A COVID-19 pandémia káoszt hozott az emberiség életébe gazdasági szempontból. A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően a gyárak leálltak, kevesebben ülnek az autójukba, szinte mindenki otthonról dolgozik.

A Föld mozgásait kutató tudósok nemrég jelentős változást észleltek: a szeizmikus zajok drasztikusan lecsökkentek. Ezek olyan rezgések, amelyek a földkérgen alakulnak ki emberi tevékenységek hatására. A geológusok ennek hála még a kisebb földrengéseket, vulkánkitöréseket és egyéb mozgásokat is egyszerűbben tudják észlelni. Soron kívül Három év börtönt is kaphatnak a kegyetlen állatkínzók

Thomas Lecocq, az egyik brüsszeli obszervatórium szeizmológusa elmondta, hogy ez egy elég ritka esemény és leginkább karácsonykor szokták észlelni.

A Föld vibrációját az utakon közlekedő járművek, valamint az ipari gépek is befolyásolják és egy olyan zavaró háttérzajt hoznak létre, ami a geológusok számára megnehezíti az egyéb mozgások azonosítását.

Fotó Royal Observatory of Belgium Nature

A brüsszeli kutatók szeizmográf által készített diagramján egyértelműen látszik, hogy a háttérzaj mértéke egyharmaddal csökkent tavasz elejére. A helyi kormány március 14-én zárta be az iskolákat, az éttermeket és a szórakozóhelyeket, március 18-án pedig teljes karantént rendeltek el.

Ez a hirtelen csökkenés a geológusok számára jó hír, ugyanis jelenleg olyan mozgásokat és vibrációkat is tudnak észlelni, amelyeket korábban csak a 100 méterrel a földfelszín alatt lévő detektor segítségével tudtak.

„Tényleg nagyon csendes lett minden Belgiumban.”

összegezte a helyzetet Lecocq.

Ha a lezárások még az elkövetkező hónapokban is folytatódnak, amire nagy az esély, akkor a nagyobb városok köré telepített detektorok még pontosabban tudják majd azonosítani a földrengések utáni utórezgéseket.

„Foghatunk olyan jeleket, amelyek kevesebb háttérzajjal rendelkeznek, így pedig sokkal több információt kaphatunk egy geológiai esemény után.”

mondta Andy Frassetto amerikai kutató.

Azok a tudósok is jól jártak, akik a Föld kérgét vizsgálják. Ők az óceánok hullámai által keltett rezgések alapján végzik a méréseiket, a kevesebb emberi szeizmikus zaj pedig azt jelenti, hogy tisztábban tudják detektálni ezeket a vibrációkat.

„Nagy esély van rá, hogy sokkal pontosabb méréseket tudunk majd elvégezni.”

mondta Thomas Lecocq.

Nemcsak Belgiumban vették észre ezt a csökkenést, hanem szinte a világ összes pontján. Celeste Labedz, az egyik kaliforniai egyetem kutatója nemrég kissé vicces hangnemben kitweetelte, hogy

„A háttérzaj csökkenése egyszerűen őrületes.”

Az egyik legjelentősebb új-mexikói geológiai intézet vezető tudósa, Emily Wolin azonban arra figyelmeztetett, hogy ezek a szeizmikus háttérzajok csak olyan helyeken redukálódtak, ahol a kutatóállomások közelebb vannak a nagyobb városokhoz és településekhez. Szerinte az elszigetelt helyekre, például sivatagokra vagy különböző erdőkre telepített detektorok esetében csak minimális eltérés lesz tapasztalható.

Hernádi Zsolt szerint ne is reménykedjünk alacsony üzemanyagárban

A Mol elnök-vezérigazgatója a benzinárak mellett a zöldátmenetről is elmondta véleményét.