Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,64 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,038 $

Mi történik Spanyolországban, ha elhagyod a karantént?

Olaszország mellett a leglesújtóbb adatok Spanyolországról jönnek: naponta dőlnek meg a negatív rekordok az új fertőzöttek szempontjából, és tragikusnak nevezhető, 7.9%-os halálozási rátával tombol a vírus az Ibériai-félsziget legnagyobb országában.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

A spanyol kormány reagált is az egészségügyi krízishelyzetre: március 14-én rendkívüli állapotot vezettek be, emellett 15 napra korlátozták az emberek szabad mozgását azzal a kitétellel, hogyha szükséges, akkor ezt meghosszabbítják. Az emberek azóta is csak vásárlás és munka céljából mehetnek az utcára.

Hogy mennyire komolyan veszik mindezt a hatóságok, azt jól szemlélteti az alábbi videó is, melyen rögzítették, ahogy a spanyol rendőrség egy motorossal beszélget, aki látszólag megsértette a karanténra vonatkozó szabályokat. A járőrök állítólag arra kérték a motorost, hogy szálljon le a járművéről és mutassa fel azokat a papírokat, amivel igazolja, hogy engedélye van elhagyni a karantént. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Akkor vált igazán feszültté a helyzet, amikor a férfi meglökte az egyik rendőrt, amire rögtön reagáltak, leszedték a motorról, a földre teperték, majd letartóztatták a motorost, és egészen addig a földön tartották, amíg a rendőrautó meg nem érkezett.

Castellar del Valles (ahol az eset történt) polgármestere, Ignasi Gimenez Renom is megszólalt az ügy kapcsán, állítása szerint ugyanez a férfi már két alkalommal is megszegte a karantén szabályait, és már egy 700 eurós pénzbírságot is kiszabtak rá, mert megkárosított egy játszóteret a motorjával. Jelezte, hogy a hatóságok megtekintik majd a felvételeket, és azok alapján fogják eldönteni, milyen büntetést szabjanak ki a motorosra.

A spanyol COVID-19-es esetek száma hátborzongató: 95.000 regisztrált fertőzött van összesen, csak az elmúlt 24 órában 7900 új beteget rögzítettek. A számok azonban világszerte se sokkal jobbak: összesen 853.864 fertőzöttről tudunk hivatalosan, amelyek közül 42.000 ember vesztette életét, és ez a szám csak növekszik azóta, hogy március 11-én a WHO hivatalosan is járvánnyá minősítette a koronavírust.