Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

A gyomorrák kockázatát csökkentő elérhető „szuperélelmiszer”

A gyomorrák kockázatát csökkentő elérhető „szuperélelmiszer”

A gyomorrák kockázatát csökkentő elérhető „szuperélelmiszer”
Shutterstock/Illusztráció

A karácsonyi időszakban gyakran kerül az asztalra a tőzegáfonya, ami nemcsak ízletes kiegészítője az ünnepi menünek, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír.

Dipa Kamdar, a Kingston Egyetem Gyógyszerészeti Gyakorlat Tanszékének oktatója a The Conversation oldalán részletesen ismertette a gyümölcs hatásait. „A tőzegáfonya leginkább arról ismert, hogy segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket (UTI). A gyümölcs olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeket proantocianidineknek neveznek.”

A cikk a videó után folytatódik

Egy tanulmány szerint mind a tőzegáfonyalé, mind a tabletta csökkentette a húgyúti fertőzések előfordulását a nőknél, bár a tabletta valamivel hatékonyabbnak és költséghatékonyabbnak bizonyult. Mindkét forma mérsékelte az antibiotikum-használatot a placebóhoz képest.

„A tőzegáfonyát a szív egészségére gyakorolt hatásai miatt is vizsgálták. Gazdag antioxidánsokban, például antocianinokban, proantocianidinekben és kvercetinben. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök okozta károsodástól. A kutatások azt mutatják, hogy a tőzegáfonyalé vagy kivonatok javíthatják a szívbetegség több kockázati tényezőjét.”

A gyümölcs hozzájárulhat a „jó” HDL-koleszterin szintjének emeléséhez, amely segít eltávolítani a felesleges koleszterint a véráramból, valamint csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, különösen cukorbetegeknél. Kamdar szerint a tőzegáfonya antioxidánsai „javíthatják az erek rugalmasságát, csökkenthetik a vérnyomást és mérsékelhetik a homocisztein szintjét, amely magas értékeknél gyulladással hozható összefüggésbe.” – idézi a Mirror a cikkében.

A kutatók a tőzegáfonyát a daganatok megelőzésében is vizsgálják. „Laboratóriumi és állatkísérletek azt mutatják, hogy a tőzegáfonya vegyületei, köztük az ursolsav, lassíthatják a daganatsejtek növekedését. Egyes vegyületek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami azért fontos, mert a krónikus gyulladás hozzájárulhat a rák kialakulásához.”

Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a tőzegáfonyalé csökkentheti a gyomorrák kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a H. pylori baktérium megtapadását a gyomor nyálkahártyáján. A vizsgálatban részt vevő felnőttek, akik naponta két pohár tőzegáfonyalevet fogyasztottak, alacsonyabb fertőzési arányt mutattak.

Kamdar szerint a legjobb, ha friss tőzegáfonyát fogyasztunk: „A táplálékkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet, és az egész gyümölcs további tápanyagokat és rostot biztosít, amelyeket a kivonatok nem tudnak.”

Ugyanakkor figyelmeztetett: „Néhány embernek óvatosnak kell lennie, különösen azoknak, akik hajlamosak vesekőre, vagy bizonyos gyógyszereket szednek.” A túlzott mennyiségű lé vagy étrend-kiegészítő gyomorpanaszokat, hasmenést okozhat, és az oxalátok miatt növelheti a vesekő kockázatát.

A legfontosabb biztonsági aggály a gyógyszerkölcsönhatásokkal kapcsolatos: „Néhány esettanulmány szerint a tőzegáfonyalé fokozhatja a warfarin vérhígító hatását, ami növeli a vérzés kockázatát. A bizonyítékok nem következetesek, de a warfarint szedőknek általában azt tanácsolják, hogy kerüljék a nagy mennyiségű tőzegáfonyaterméket.”