Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Fontos figyelmeztetés a sötétebb hónapokra – így pótoljuk a D-vitamint ősszel és télen

Fontos figyelmeztetés a sötétebb hónapokra – így pótoljuk a D-vitamint ősszel és télen

Fontos figyelmeztetés a sötétebb hónapokra – így pótoljuk a D-vitamint ősszel és télen
Shutterstock/Illusztráció

Ahogy 2025 októberének végén az órák visszaállításával hivatalosan is beköszönt a téli időszámítás, a nappalok rövidülése nemcsak a hangulatunkra, hanem az egészségünkre is hatással van.

A Mirror cikke szerint a kevesebb napfény miatt szervezetünk nem jut elegendő D-vitaminhoz, így különösen fontos, hogy étrendünkkel pótoljuk ezt a létfontosságú tápanyagot. Lily Keeling regisztrált táplálkozási szakértő, a Green Chef receptfejlesztési vezetője: „A D-vitamin kulcsfontosságú tápanyag az egészséges fogak, csontok és izmok fenntartásához, mivel segíti a szervezetet a kalcium szabályozásában és felszívódásában. A D-vitamin-hiány olyan negatív tüneteket okozhat, mint az izom- és csontfájdalom, valamint a fáradtság.”

A cikk a videó után folytatódik

Keeling szerint a legtöbb embernek napi 10 mikrogramm D-vitaminra lenne szüksége, ám átlagosan kevesebb mint 3 mikrogrammot fogyasztunk. „A sötétebb napokon különösen fontos, hogy tudatosan figyeljünk a D-vitamin bevitelére, mivel kevesebb napfény ér bennünket” – fogalmazott.

A szakértő szerint az alábbi élelmiszerek segíthetnek a D-vitamin pótlásában:

  • Zsíros halak, mint a makréla és a lazac
  • Tojássárgája
  • Gombák, különösen azok, amelyeket napfényen vagy UV-lámpa alatt termesztettek
  • Tejpótlók, például szójatej vagy mandulatej, amelyek D-vitaminnal dúsítottak

Keeling külön kiemelte a gombák szerepét: „A Portobello, csiperkegomba és gesztenyegomba, ha napfényen vagy UV-lámpa alatt termesztették őket, akár a teljes napi D-vitamin-szükségletet biztosíthatják.” Egy adag – 80–100 gramm – elegendő lehet, ami megfelel egy nagy Portobello gombának, 11–14 csiperkegombának vagy 4–5 gesztenyegombának.

A tejpótlók kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy dúsított változatot válasszunk. „Az Egyesült Királyságban a tehéntej általában nem dúsított D-vitaminnal, így a tejpótlókra való átállás segíthet a D-vitamin szint növelésében anélkül, hogy jelentősen megváltoztatnánk az étrendünket” – tette hozzá Keeling.

A hideg hónapokban ezek az apró, de tudatos döntések segíthetnek abban, hogy elkerüljük a D-vitamin-hiány okozta kellemetlen tüneteket, és megőrizzük energiaszintünket, immunrendszerünk működését és csontjaink egészségét.