Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

A világ leglélegzetelállítóbb tájai, ahol négy évszak van egy napban

A világ leglélegzetelállítóbb tájai, ahol négy évszak van egy napban

A világ leglélegzetelállítóbb tájai, ahol négy évszak van egy napban
Shutterstock

Felejthetetlen tájakat, kultúrát és gasztronómiai élményeket fedeztek fel egy utazás során a kanadai Új-Fundland és Labrador tartomány nyugati partvidékére, gleccserek vájta fjordokkal és a Föld köpenyével.

A Mirror és Amy Jones exkluzív riportja szerint a tartomány nyugati partja „lélegzetelállító hegyekkel, ősi gleccserekkel és érintetlen tájakkal” fogadja a látogatókat, ahol jávorszarvasok és karibu csordák élnek szabadon. „Az emberek, akikkel találkozol, teszik majd felejthetetlenné az élményt.” A 750 kilométer hosszan elnyúló partszakasz azon kevés helyek egyike a világon, ahol a Föld köpenyén sétálhatunk, miközben gleccserek vájta fjordokat csodálhatunk. A helyiek tréfásan így jellemzik az időjárást: „Ha nem tetszik az idő, várj öt percet!”

A cikk a videó után folytatódik

Természeti csodák mindenhol

A Gros Morne Nemzeti Parkban található Western Brook Pond fjord több mint 10 000 éve, az utolsó jégkorszak idején alakult ki. A beszámoló szerint a kétórás hajókirándulás során „óriási sziklák, ködös vízesések és kristálytiszta tó” tárult a látogatók elé. A park másik különlegessége a Tablelands, ahol a Föld köpenyének kőzetei kerültek a felszínre – a kutatók szerint a táj „olyan, mintha a Marson járnánk”.

Kulturális élmények egyvelege

Norris Point településen az utazók őslakos túrán vehettek részt, ahol kenuzás közben fehérfejű rétisasok repültek felettük, majd erdei ösvényeken haladva ismerkedtek a vadon növényeivel. A helyiek bemutatták a hagyományos „boil up” szokást, amikor tábortűz mellett teát főznek, valamint elkészítették a Lu’skinikin nevű őslakos kenyeret. A Lobster Cove Head világítótorony és a Cormack Bee Company mézüzeme szintén a kulturális program része volt.

Shutterstock

Gasztronómia a köbön

A régió gasztronómiája az őslakos hagyományokat és az európai hatásokat ötvözi, különös hangsúlyt fektetve a friss halakra és tenger gyümölcseire. A Rocky Harbourban található Buoy & Arrow étteremben jávorszarvaslevest és hódirkó-krémet kóstoltak, míg a Cow Head-i Shallow Bay Family Restaurantban friss lazac és jéghegyi vízből főzött sör került az asztalra.

A Sugar Hill Inn elegáns éttermében a vendégek „rák-, lazac- és tőkehalból készült halpogácsát, majd partridgeberry-vel és narancsmártással tálalt kacsamellet” fogyaszthattak. A Neddies Harbour Inn Black Spruce étterme pedig „tökéletes élményt nyújtott, még a melaszos vajjal kínált friss kenyér is lenyűgözött”.