Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

3 egyszerű hozzávalóval egészségesebb lehet a reggeli kávé

3 egyszerű hozzávalóval egészségesebb lehet a reggeli kávé

3 egyszerű hozzávalóval egészségesebb lehet a reggeli kávé
Shutterstock/Illusztráció

A kávé világszerte a reggelek elengedhetetlen része, ám egy amerikai gasztroenterológus szerint néhány apró változtatással nemcsak élénkítő, hanem kifejezetten egészséges ital is lehet.

Dr. Saurabh Sethi, a Harvard Egyetemen végzett orvos, aki 1,3 millió követővel rendelkezik az Instagramon, egy friss videójában osztotta meg tanácsait. A 42 éves szakember korábban arra figyelmeztetett, hogy a túlzott ibuprofen-fogyasztás károsíthatja a bélrendszert, most pedig azt mutatta be, hogyan tehetjük egészségesebbé a reggeli kávét. „A legtöbb ember kihagy három egyszerű kiegészítést a kávéjából” – mondta Dr. Sethi a NeedToKnow beszámolója szerint.

A cikk a videó után folytatódik

1. Fahéj

Az első javaslat a fahéj hozzáadása. „Egy csipet fahéj segíthet csökkenteni a vércukorszint kiugrásait, és erős antioxidánsokat ad hozzá” – magyarázta az orvos. A Healthline szerint kutatások igazolják, hogy a fahéj képes mérsékelni a vércukorszintet, a koleszterint és a triglicerideket a cukorbetegeknél. A szakértők a ceyloni fahéj használatát ajánlják a gyakoribb kasszia fahéj helyett, mivel előbbinek kevesebb a mellékhatása – említi meg a Mirror.

2. MCT-olaj

A második összetevő az MCT-olaj (közepes láncú trigliceridek), amely kókuszolajból származik. „A második az MCT-olaj. Kókuszból származik, és egyenletes energialöketet ad, valamint támogatja az agy egészségét” – mondta Dr. Sethi. Az MCT-zsírsavak közvetlenül a májba kerülhetnek, ahol azonnali energiaforrásként hasznosulnak, vagy ketonokká alakulnak. A ketonok képesek átlépni a vér-agy gáton, így alternatív üzemanyagként szolgálhatnak az agy számára, amely normál esetben glükózt használ.

3. Étcsokoládépor

A harmadik ajánlás az étcsokoládépor hozzáadása. „A polifenolokban gazdag étcsokoládé a kávéval együtt táplálja a jótékony bélbaktériumokat. Valójában kutatások kimutatták, hogy ezek a polifenolok segíthetnek növelni a hasznos baktériumok, például a lactobacillus és a bifidobacterium szintjét” – hangsúlyozta Dr. Sethi. Az étcsokoládé antioxidáns vegyületei hozzájárulhatnak az LDL („rossz”) koleszterin csökkentéséhez, a sejtkárosodás megelőzéséhez, az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez, a vércukorszint szabályozásához és az agyműködés támogatásához.