Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Így marad a paprika hetekig friss és ropogós – egy egyszerű konyhai trükk

Így marad a paprika hetekig friss és ropogós – egy egyszerű konyhai trükk

Így marad a paprika hetekig friss és ropogós – egy egyszerű konyhai trükk
Shutterstock/Illusztráció

A paprika az egyik legkedveltebb zöldség, ám sok háztartásban gyorsan megfonnyad, ráncos lesz vagy meg is romlik.

A megfelelő tárolással azonban hetekkel, sőt hónapokkal is meghosszabbítható az eltarthatósága – állítja Amy, a The Cross Legacy élelmiszer-tárolási szakértője.

A cikk a videó után folytatódik

Amy szerint a titok az előkészítésben rejlik: „A kulcs ahhoz, hogy a paprika még tovább elálljon, az, hogyan készítjük elő a hűtőszekrény számára.” A szakértő nem bonyolult vagy nehezen beszerezhető hozzávalókat használ, hanem egy egyszerű ecetes vízmosást, amely szerinte „hetekig frissen tartja a különféle zöldségeket, köztük a paprikát is.”

A módszer lényege, hogy egy nagy tálban 10 csésze vízhez egynegyed csésze fehér ecetet kell adni, majd ebbe a keverékbe két percre beáztatni a paprikákat. „Állítsunk be időzítőt, mert a túl hosszú áztatás árthat a zöldségnek.” Ezután a paprikákat ki kell venni, majd egy törölközőn több órán át szárítani, időnként megforgatva, hogy minden oldaluk teljesen megszáradjon. Csak teljesen száraz állapotban szabad a hűtőbe tenni őket.

„Amikor a fel nem vágott paprikáimat a hűtőben tartom, három-négy hétig is elállnak.” Azoknak pedig, akik még hosszabb ideig szeretnék megőrizni a zöldséget, a fagyasztást ajánlja. „Ha a paprikát feldarabolva quart-méretű (0,9 liter) cipzáras tasakokban tároljuk, hat hónapig is elállnak, vákuumcsomagolva pedig körülbelül 18 hónapig.” – idézte a szakértőt az Express.

A módszer nemcsak a paprikánál működik, hanem más zöldségeknél is, például uborkánál, salátánál vagy paradicsomnál. A szakértő szerint a legfontosabb, hogy a mosás és szárítás idejét mindig pontosan betartsuk, mert így elkerülhető a pazarlás, és a zöldségek sokkal tovább megőrzik frissességüket.