Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Napi néhány csésze tea segíthet a vérnyomás csökkentésében

Napi néhány csésze tea segíthet a vérnyomás csökkentésében

Napi néhány csésze tea segíthet a vérnyomás csökkentésében
Shutterstock/Illusztráció

Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a mindennapi étkezési szokások alapvetően befolyásolják a vérnyomás alakulását.

A magas vérnyomás – vagyis a hipertónia – világszerte elterjedt probléma, ami kezelés nélkül súlyos következményekhez, például szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet, mivel fokozott terhelést ró a szívre és az agyra.

A cikk a videó után folytatódik

A táplálkozás szerepe közismert: a túlzott sófogyasztás például drámai mértékben emeli a vérnyomást, hiszen a szervezet vizet tart vissza, ami extra nyomást gyakorol az erekre. Ugyanakkor a legújabb kutatások szerint a megoldás olykor egyszerűbb lehet, mint gondolnánk – például napi néhány csésze tea rendszeres fogyasztása.

Az Advances in Nutrition című szaklapban megjelent átfogó elemzés 157 vizsgálat és 15 kutatás eredményeit összegezte, amelyek a teában található flavan-3-ol vegyületek hatásait vizsgálták. A kutatók megállapították, hogy „a napi 400–600 milligramm bevitel jelenti az ideális mennyiséget”, és hozzátették: „Továbbá, a flavan-3-olok fokozott fogyasztása segíthet javítani a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet. A bizonyítékok erőssége egyes biomarkerek esetében volt a legerősebb (azaz a szisztolés vérnyomás, az összkoleszterin, a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin és az inzulin/glükóz dinamika). Meg kell jegyezni, ez egy élelmiszer-alapú irányelv, és nem ajánlás a flavan-3-ol-kiegészítőkre.”

Egyetlen csésze tea körülbelül 160 milligramm flavan-3-olt tartalmaz, így napi három csésze elegendő lehet a javasolt mennyiség eléréséhez. A Tea Advisory Panel (TAP) szakértői üdvözölték az eredményeket. Dr. Carrie Ruxton táplálkozástudós így fogalmazott: „Ez az első alkalom évek óta, hogy egy úgynevezett ‘nem-tápanyagot’ ajánlanak. Ráadásul a cél nem pusztán a hiányállapotok megelőzése, hanem az egészségünk javítása, és a legjobb az egészben, hogy mindezt egyszerűen elérhetjük, ha megiszunk néhány csésze teát.”

Dr. Tim Bond, a TAP másik képviselője hozzátette: „A Journal of Cardiovascular Pharmacology-ban megjelent tanulmány szerint a flavonoidok javítják az erek működését – az úgynevezett endotélfunkciót –, ami segít a vérnyomás szabályozásában. Ezáltal a flavonoidban gazdag élelmiszerek, mint a tea, a bogyós gyümölcsök vagy az alma, hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség támogatásához. A tea, magas flavonoidtartalmának köszönhetően, ezért az optimális étrend fontos része, különösen a szív egészsége szempontjából. Emellett egészséges folyadékpótlást is biztosít.” – idézte a Mirror a cikkében.

Bond arra is figyelmeztetett, a polifenolok valódi erejét gyakran alábecsüli. „Az emberek hajlamosak a flavan-3-olokat egyszerűen ‘antioxidánsként’ emlegetni,