Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Idén nyáron már 6300 forintot költünk pizzára, de a lángos sem gyenge

Idén nyáron már 6300 forintot költünk pizzára, de a lángos sem gyenge

Idén nyáron már 6300 forintot költünk pizzára, de a lángos sem gyenge
Shutterstock

A nyári szezon idén is meghozta a kedvelt strandételek és gyorséttermi fogások forgalmának fellendülését.

A magyarok 2025-ben minden eddiginél többet költöttek pizzára és lángosra. A kártyás fizetések alapján a pizza átlagos kosárértéke elérte a 6300 forintot, míg a lángos esetében 3700 forintra nőtt az átlagos költés.

A cikk a videó után folytatódik

A Teya Magyarország adatfeldolgozásán alapuló statisztikák szerint a pizzázók átlagos kosárértéke 2022-ben még 5200 forint körül alakult, 2023-ban 5700 forintra, 2024-ben 5900 forintra emelkedett, majd 2025-ben elérte a 6300 forintot. Ez évenként 7–10 százalékos növekedést jelent. A lángosozók esetében a növekedés még látványosabb: a 2022-es 2100 forintról 2023-ban 2600-ra, 2024-ben 2900-ra, 2025-ben pedig 3700 forintra nőtt az átlagos költés, ami 11–27 százalékos éves emelkedést mutat.

Az éttermi szektor egészében is folyamatosan emelkedett az átlagos kosárérték: 2022-ben 4500 forint körül volt, 2023-ban 5000 forintra, 2024-ben 5400 forintra, 2025-ben pedig 5800 forintra nőtt. Ez négy év alatt közel 30 százalékos emelkedést jelent. Bár a növekedés részben az inflációval magyarázható, a Teya kiemelte: „A szektorban az árnövekedés a vizsgált három évben erőteljesebb volt, tehát nem feltétlenül az inflációs hatásokkal magyarázható a költekezés növekedése.” – idézi a Magyar Nemzet.

A cég szerint 2025-ben a kosárérték növekedése meghaladta az infláció mértékét, ami arra utal, hogy a többletköltés mögött más tényezők is állhatnak. „A többletköltés nem csak az inflációs hatásoknak tudható be, hanem valószínűleg a prémium szolgáltatások, magasabb árkategóriájú éttermek vagy extra szolgáltatások iránti kereslet is növekedett” – áll a Teya összegzésében.

A tranzakciószámok alapján az éttermi szektor forgalma erősen szezonális, és szoros összefüggésben áll a turisztikai csúcsidőszakkal. A nyári hónapokban, különösen a Balaton és más üdülőhelyek környékén, a vendéglátóhelyek forgalma kiugróan magas, ami a kosárértékek emelkedésével együtt jelentős bevételnövekedést eredményezett.

Átlagos kosárértékek alakulása (kártyás fizetések alapján)

ÉvPizza (Ft)Lángos (Ft)Éttermi szektor összesen (Ft)
20225 2002 1004 500
20235 7002 6005 000
20245 9002 9005 400
20256 3003 7005 800

A számok egyértelműen mutatják, hogy a magyar fogyasztók hajlandóak többet költeni kedvenc ételeikre, különösen a nyári szezonban. Ez a tendencia nemcsak a vendéglátóipar számára kedvező, hanem a turizmus egészére is pozitív hatással van, hiszen a magasabb költés a helyi gazdaságot is erősíti.